Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Utgivare och riksdagsledamot i twitterbråk

Publicerad: 1 augusti 2019, 09:42

Anders Ingvarsson på Gefle Dagblad och Moderaten Lars Beckman i twitterbråk.

Lars Beckman och Anders Ingvarsson har hamnat i ett ordbråk om mediekritik på Twitter. Nu har de blockat varandra.


Ämnen i artikeln:

TwitterGefle DagbladModeraterna

Lars Beckman är riksdagsledamot för Moderaterna och är invald för Gävleborgs valkrets. Nu har han hamnat i konflikt med stadens största tidnings, Gefle Dagblads, ansvariga utgivare och chefredaktör Anders Ingvarsson. Ett bråk som kulminerat i att chefredaktören blockerat riksdagsledamoten på Twitter. 

”Jag har blockerat honom nu - och känner redan att livskvalitén ökat. Plötsligt är luften frisk igen”, skrev Anders Ingvarsson, som även är ansvarig utgivare för flera andra Mittmedia-titlar, på Twitter under onsdagskvällen.

Även Lars Beckman har blockerat Anders Ingvarsson efter diskussionen. 

Anders Ingvarsson menar att bråket började efter att Gefle Dagblads systertidning Arbetarbladet skrivit en artikel om att Lars Beckman delat en skärmdump från extremhögersajten Fria tider. En händelse som Gefle Dagblad senare också skrev om. 

– Det började med att han som vanligt slängde ur sig otidigheter. Han avfärdade Arbetarbladets som en S-närstående redaktion. Det ligger helt i hans retorik att om man inte tycker som han eller granskar honom så misstänkliggör han avsändaren. I det här fallet säger han att de som jobbar på Arbetarbladet, även på nyhetsplats, är sossar – och så har han gjort i åratal. Det tyckte jag var dumt och påtalade det för honom, säger han.

Anders Ingvarsson säger att han då blev kallad extremvänster av Lars Beckman. Senare ska även Beckman sagt att ett dödshot riktat mot honom var ett resultat av Anders Ingvarsson tweets. 

– Då är det godnatt. Det är sandlådenivå, säger Anders Ingvarsson om beslutet att blocka honom och fortsätter:

– Det handlar inte om politik, han kan vara Kristdemokrat, Socialdemokrat eller vad han vill. Det handlar om att han är riksdagsledamot och att han säger sig värna medier och det fria ordet. Men så fort vi skriver något som inte passar honom då gör han sitt bästa för att sänka vår trovärdighet. Det hyckleriet har jag oerhört svårt för – oavsett partifärg, säger Anders Ingvarsson. 

Men enligt Lars Beckman är det tvärtom. 

– Det hör till ovanligheten att jag får blocka en chefredaktör inom Bonnier, men nu har det hänt för första gången. Bakgrunden är att vi haft en konversation om medias roll på twitter. Jag har i den försökt hålla mig så saklig, lugn och korrekt som det går, medan chefredaktören använt väldigt tråkiga invektiv och jag tycker att man kan diskutera medias roll utan att gå till personangrepp, säger han.

Lars Beckman lyfter specifikt fram en Tweet av Anders Ingvarsson där han skriver att ”din populism kommer att straffa sig” 

– Sedan skriver en av hans följare som tyckte att ja skulle dö. 

Tweeten som Lars Beckman åsyftar lyder: ”Kan ingen eller helst alla låta ”Beckman” dö i frid?”. 

– Även höga medieföreträdare bör fundera på vilka konsekvenser ett upphettat språkbruk får för förtroendevalda, säger Lars Beckman. 

Anders Ingvarsson är tydlig med att han tar avstånd från hotet mot Lars Beckman – men håller inte med om att det beror på honom eller på de journalistiska granskningarna. 

– Det är jättehemskt att han blir hotad och jag fördömer alla typer av hot. Men att få det till att det beror på oss och på journalistik – det är ren och skär populism, säger Anders Ingvarsson. 

Lars Beckman säger att han tycker att fria medier är viktigt, och att han drivit frågor i riksdagen för att underlätta deras verksamhet. Men han säger att det han nu handlar om att man måste kunna kritisera medier när man anser att deras publicering varit felaktig. 

– Det är självklart så att alla samhällsinstitutioner måste kunna debatteras. Det kan inte finnas ett frikort för media att klara sig undan en debatt om usel journalistik. Det ironiska är att, om det är något som jag tycker är viktigt så är det lokaljounalitik, säger Lars Beckman. 

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev