Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Utebliven databasanmälan skapar oro

Publicerad: 13 Maj 2011, 11:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:10

Sveriges Tidskrifter har fått ta emot ett ökat antal förfrågningar från oroliga medlemmar på grund av uppgifterna om att dagensmedia.se var utan databasanmälan.


Ämnen i artikeln:

Dagens MediaSveriges Tidskrifter

Flera medier har rapporterat om att dagensmedia.se saknat databasanmälan för sajten och att en förundersökning är inledd mot chefredaktören Fredrik Svedjetun som nu är  misstänkt för ”brott mot anmälningsskyldigheten”.

Han riskerar nu fängelsestraff.

Branschorganisationen Sveriges Tidskrifter har efter uppmärksamheten kring den uteblivna databasanmälan fått ta emot förfrågningar från oroliga medlemmar och går nu ut med extra information kring vad som gäller.

– Vi har en expertpanel dit medlemmarna kan vända sig och den har fått fler frågor än vanligt kring det här. Många går och funderar på om de har gjort en databasanmälan eller inte, säger Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter.

Men hur vanligt det är med en utebliven databasanmälan kan hon inte svara på:

– Det har jag ingen aning om.

En tidskrift med en grundlagsskyddad webbplats har en skyldighet att göra en databasanmälan till Myndigheten för radio och tv. Men en utebliven databasanmälan leder inte till att webbplatsen per automatik förlorar sitt grundlagsskydd. Däremot kan till exempel läsargenererade publiceringar på webbplatsen påverka grundlagsskyddet.

En databasanmälan för dagensmedia.se har nu skickats in.

– Jag är glad över att ha bidragit till att det här med databasanmälan nu uppmärksammas av Sveriges Tidskrifters medlemmar. Det innebär förhoppningsvis att fler ansvariga utgivare slipper bli misstänkta för brott, som jag nu är, säger Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagens Media, som också skriver om brottsmisstankarna i sin blogg.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.