Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Uppsving för onlinevideo under coronapandemin

Publicerad: 9 juli 2020, 06:19

Nära fem timmar per dag har skandinaver tittat på onlinevideo under coronapandemin, enligt Limelights undersökning.

Foto: Janne Næss

Globalt tittar man i över fyra timmar på onlinevideo varje dag. Skandinavien sticker dock ut – här är siffran ännu högre, enligt en rapport från Limelight Networks.

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetStreaming

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Videoleveranstjänsten Limelight Networks har nyligen genomfört en global undersökning där man kollat på hur konsumenter använder sig av onlinevideo för att ta del av nyheter och underhållning.

Globalt tittar konsumenter på video online i genomsnitt fyra timmar och tre minuter varje dag. Jämfört med för bara sex månader sedan är det en fyrdubbel ökning. Skandinavien sticker ut i rapporten, här är siffran ännu högre och närmar sig fem timmar per dag.

Globalt sett använder dessutom nio av tio nu videochatt för att hålla kontakten. Det kan jämföras med 61 procent före COVID-19.

– Under våren har många vänt sig till onlinevideo för att hålla kontakt med andra och sköta sina arbeten, men det slutar inte när pandemin är över. Vår rapport pekar på att det kommer att förbli en viktig del av våra liv i det som blivit det nya normala, säger Mike Milligan, produktchef på Limelight Networks, i ett pressmeddelande.

70 procent av de tillfrågade i undersökningen har tittat på  livestreamade tal och presskonferenser under pandemin, för att hålla sig informerade. 43 procent har gjort det på nyhetssajter och 24 procent på sociala medier, globalt. 

I takt med att konsumtionen av video har gått upp har även andra former av interaktiv underhållning ökat. Bland annat så har en tredjedel (36,5 procent i Skandinavien) av de globala konsumenterna haft sin första e-sportupplevelse under pandemin. En liknande trend noteras även i underhållningsbranschen. Samtidigt som många live-evenemang ställs in har intresset för virtuella konserter ökat. 44 procent globalt (jämfört med 53 procent i Skandinavien) av deltagarna i undersökningen meddelade att de tittat på sin första virtuella konsert. 

Fysisk träning tar också steget in i den digitala världen. 31 procent av de tillfrågade har deltagit i olika träningspass online.

Eftersom pandemin har tvingat många att arbeta på distans är 79 procent av deltagarna i undersökningen överens om att onlinevideo ger dem möjlighet att upprätthålla dagliga aktiviteter. En tredjedel har arbetat hemifrån för första gången och uppger att onlinevideo hjälper dem att hålla kontakten med kolleger, samt arbeta mer effektivt (36 procent globalt och 35 procent i Skandinavien.) 

Mer än hälften har eller planerar att använda onlinevideo för professionell utveckling eller för att lära sig en något nytt. De flesta, 83 procent globalt och 81 procent i Skandinavien, tror att videobaserat lärande kommer att vara en fortsatt viktig del även efter-COVID-19.

How Video is Changing the World

Rapporten ”How Video is Changing the World” bygger på svar från 5 000 personer som är 18 år och äldre i Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Skandinavien, Singapore, Sydkorea, Storbritannien och USA och som tittar på en timme eller mer onlinevideo varje dag

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev