Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Uppgifter: Microsoft öppnar för förinstallerad adblocker

Publicerad: 31 mars 2016, 13:39
Uppdaterad: 31 mars 2016, 13:42

Allt fler svenskar använder adblockers. Nu kommer uppgifter som tyder på att mjukvarujätten Microsoft kommer att leverera sin webbläsare med förinstallerad adblocker på plats.


Ämnen i artikeln:

Adblockers

Dagens Media har i en stor mängd artiklar berättat om hotet från det växande användandet av adblockers. Hur stor andel som använder adblockers, programvara som helt enkelt plockar bort all annonsering på webbsajter, varierar beroende på vilken undersökning man väljer att lita på. Siffrorna varierar mellan omkring 20-40 procent.

Gemensamt för flera undersökningar är att unga är överrepresenterade, och att adblockers är betydligt vanligare i datorer än i mobiltelefoner.

Användandet av adblockers bygger i flesta fall på ett aktivt val, att du som användare själv tar beslutet att installera en adblocker som ett tillägg i din webbläsare.

Men nu rapporterar Adage om uppgifter som tyder på att mjukvarujätten Microsofts webbläsare ”Edge” snart kan levereras med en adblocker förinstallerad – precis som webbläsarna Opera och Brave.

”Mer än 200 miljoner enheter har Windows 10 installerad, och varje version av operativsystemet inkluderar Edge-browsern”, skriver Adage.

Tidningen har hittills inte fått någon kommentar från Microsoft.

De svenska mediehusen inom IAB förbereder en samlad motoffensiv för att försöka få ned användandet av adblockers, eller i alla fall hejda tillväxten. 

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Adblockers

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.