Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

UPPDATERAD: Bulletin rasar mot SVT:s sågning – men SVT står fast

Publicerad: 26 februari 2021, 09:28

I Kulturnyheternas mediegranskande uppdrag ingår att recenserar och kommenterar nya nyhetssajter, säger den ansvariga utgivaren Karolina Andersson.

Foto: Janne Næss + SVT

SVT:s kritiker Per Andersson liknar Bulletins sajt vid en ”låtsastidning gjord av en skolklass”, vilket har upprört Bulletins medarbetare. Men Kulturnyheternas ansvariga utgivare Karolina Andersson ställer sig frågande till kritiken.


Ämnen i artikeln:

BulletinPublic serviceIvar Arpi

SVT:s kritiker Per Andersson totalsågar nyhetssajten Bulletin. I sin kritiska analys skriver han att föreställningen om att verksamheten ska bli lönsam ”ter sig närmast förryckt”. 

I texten sågar Per Andersson Bulletins inriktning på allmänna nyheter. 

”Mer än någonsin måste man identifiera och renodla sin kärnverksamhet – som ju i Bulletins fall är opinionsmaterial på högersidan. Det är för att läsa sådant en användare kan tänkas gå in på Bulletin, inte för att läsa samma nyheter som bombarderat en genom telefonen sen man gick upp i morse”, skriver han på SVT.

Vidare liknar han sajtens vid ”en låtsastidning gjord av en skolklass”. 

Repliken från Bulletins chefredaktör Ivar Arpi lät sig inte vänta. I sitt svar på Twitter kritiserar han public service. 

”Vi har inte fått politikerna att ändra lagen så att våra löner är garanterade för all framtid. Ingen säger att det är ett hot mot demokratin att kritisera oss. Och vi är – håll i ditt public service-huvud nu – beroende av att våra läsare faktiskt gillar vad vi skriver”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

I twittertråden har vissa dock undrat över Ivar Arpis resonemang givet att han själv sagt att han är öppen för presstöd. Ivar Arpi svarar att det är ”skillnad på att försöka att i största möjliga mån klara sig med prenumeranters stöd och att helt skippa den biten”. 

Även Bulletin-medarbetaren Carolin Dahlman reagerar på SVT:s sågning. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Kulturnyheternas ansvariga utgivare: ”Inte konstigare än att vi recenserar böcker”

När Dagens Media söker Karolina Andersson, ansvarig utgivare på Kulturnyheterna, för en kommentar till Carolin Dahlmans tweet samt för att fråga om SVT ska recensera/analysera nyhetssajter på det här sättet så svarar hon:

”Kulturnyheterna har ett mediegranskande uppdrag, det betyder att medier tydligt ingår i vårt bevakningsområde. Vi rapporterar löpande om gamla och nya medier samt om frågor som mediepolitik, medieetik, mediestöd och medieutveckling i andra länder. Att vi recenserar och kommenterar en ny nyhetssajt är inte konstigare än att vi recenserar böcker, filmer, teater och musik.

Vi gjorde ett nyhetsjobb när den redan före starten omtalade nyhetssajten Bulletin drog i gång, som vi nu har följt upp efter DN:s avslöjanden om plagiat med en nyhetsartikel och analys.”

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev