Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

UNT satsar på robotjournalistik

Publicerad: 9 mars 2016, 14:37
Uppdaterad: 9 mars 2016, 14:53

Upsala Nya Tidning och Östgöta Media låter robotar skriva sportreferat.


Ämnen i artikeln:

UNT

I början av 2015 drog Mittmedia igång en satsning på robotjournalistik. Nu väljer även Östgöta Media, med bland annat Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten, och UNT att göra detsamma.

Mediehusen har tecknat avtal med start up-bolaget United Robots kring en tjänst för automatiskt genererade sportreferat. Även Mittmedia anlitar United Robots och är även delägare i bolaget.

Först ut hos UNT och Östgöta Media är fotbollsreferat.

– Vi ser det här som ett sätt att bredda vår bevakning av lokal fotboll och erbjuda våra användare mer inom ett område som vi vet engagerar många, säger Nils Olauson, onlinechef i Östgöta Media, i ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 10 000-tals artiklar årligen som roboten Rosalinda ska skriva för respektive mediehus.

– Vi har inte själva resurser att ringa runt till alla klubbar och skriva ihop dessa referat så detta är ett spännande sätt att försöka effektivisera det vi gör och samtidigt berätta om det som vi vet har stort intresse för läsarna. Vi har nog aldrig skrivit om lokal fotboll i sådan omfattning som vi kommer att göra nu, säger Daniel Legue, sportchef på UNT, i pressmeddelandet.

Satsningen kommer samtidigt som UNT nyligen lagt ett nytt sparpaket. Som Dagens Media tidigare har berättat ska mediehuset spara 10 miljoner kronor.

Här är ett exempel på robotgenererad journalistik från Mittmedia.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.