Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Ungersk nyhetssajt får pressfrihetspris från RUG – på pressfrihetens dag

Publicerad: 3 maj 2021, 06:14

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2021 går i år till den ungerska nyhetssajten Telex.hu.

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris går i år till den ungerska nyhetssajten Telex. ”Vi behöver fler modiga och hängivna journalister inom EU”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Telex uppges enligt en pressmeddelande från Reportrar utan gränser (RUG) vara Ungerns största, läsarfinansierade oberoende nyhetskälla.

Sajten har bland annat avslöjat att regeringen med hjälp av landets ambassadörer, svartlistar och spionerar på ungerska journalister som reser utomlands. De senaste tio åren har pressfriheten successivt försämrats i Ungern som nu rankas på plats 92 av 180 i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex. 

Premiärminister Viktor Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz har tagit allt mer kontroll över Ungerns oberoende medier. Och i juli förra året sparkades chefredaktören för den ledande nyhetssajten Index av den nya ägaren som har starka band till Orbán. 

Hela redaktionen valde att avgå i protest och startade tillsammans den läsarfinansierade sajten Telex.hu. 

– Anledningen till att vi slutade var att vi ansåg att vårt oberoende var hotat. Det handlar om att hitta ett sätt att hålla ihop, så att vi kan driva en nyhetssajt som är opartisk, oberoende av oligarker, politik och politiker – en sajt som verkligen bara är vår. Att stå enade för något vi tror på, för ett samhälle som vi älskar, är ganska unikt, säger Veronika Munk, chefredaktör för Telex.hu. 

Motivering till pressfrihetspriset lyder: 

”RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till Telex.hu för sin orädda aktion att med hjälp av crowdfunding, skapa en ny oberoende och opartisk nyhetssajt i Ungern där regeringen i många år undergrävt pressfriheten och makthavarna kontrollerar 80 procent av all media. Medarbetarna vid telex.hu lämnade i protest en etablerad nyhetssajt som efter ett ägarbyte förlorat sitt oberoende. Ungern har de senaste 15 åren tappat 82 placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och det finns ett stort behov av modiga journalister som liksom telex.hu tar kampen för pressfriheten.” 

– Om det är något vi behöver mer av inom EU i dessa tider är det fler modiga och hängivna journalister som vågar stå upp mot auktoritära makthavare, organiserad brottslighet, korrupta företagsledare och de digitala medieplattformarnas trollsvansar. Gänget bakom ungerska telex.hu är några av dessa journalister, som tog saken i egna händer, startade en ny tidning i EU:s näst värsta land vad det gäller pressfrihet, och samlade in stöd via crowdfunding, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Det senaste halvåret har sajten fått 40 000 prenumeranter, 100 000-tals dagliga besökare på sin sajt och ett starkt stöd bland den ungerska befolkningen, enligt Reportrar utan gränser.

Idag måndag den 3 maj, på FN:s världsdag för pressfrihet, delar Reportrar utan gränser ut sitt årliga pressfrihetspris för att hedra personer som kämpar för det fria ordet runt om i världen. Reportrar utan gränser bjuder även in till en digital prisutdelning och seminarium om journalisters villkor i Ungern och i Sverige. 

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev