Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Unga bloggare riskerar att bryta mot lagen

Publicerad: 30 November 2010, 05:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:30

1000 kronor. Så mycket kan du få betalt för att nämna ett varumärke i din blogg, vilket också kan bryta mot marknadsföringslagen. Nu riktar Konsumentverket kritik mot företaget Blogvertiser.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenKonsumentverket

Dagensmedia.se har i flera artiklar skrivit om bloggare som granskats av Konsumentverket och Reklamombudsmannen. Ett av de företag som har marknadsföring i bloggar som levebröd är Blogvertiser.

Affärsmodellen går ut på att förmedla en kontakt mellan annonsör och bloggare. Annonsören väljer sedan ut de bloggar vars läsare man vill nå ut till. Jon Gotlin, vd på Blogvertiser, tar en second hand butik som exempel.

– Kunden kontaktade tre bloggare som skrev om den typen av inredningsstil som hon sålde och nämnde också hennes butik. Det är ungefär så det fungerar. Vi tar betalt först så bloggarna får sina pengar oavsett vad, säger han.

Ersättningen är mellan 50 och 1000 kronor per inlägg. Jon Gotlin menar att Blogvertiser saknar marknadsföring och helt sprids från bloggare till bloggare. Men dagensmedia.se kan avslöja att Blogvertiser även aktivt söker bloggare som vill vara med i annonsnätverket. Nedan följer ett udrag ur ett mail som en känd bloggare fick i förra veckan.

" Vi på Blogvertiser vill inbjuda dig till vårat nätverk av bloggar där du har möjlighet att tjäna pengar genom att skriva recensioner och omdömen åt våra annonsörer.

Efter att ha besökt din blogg tycker vi att den har ett bra upplägg och innehåll som våra annonsörer troligtvis skulle uppskatta.

Blogvertiser har i dagsläget väldigt många bloggar och annonsörer men vi är alltid i jakt på nya kvalitetsbloggar som vi kan hjälpa tjäna pengar genom vårt nätverk.

Om detta låter intressant så får du gärna gå in på vår hemsida (http://www.blogvertiser.se) och läsa lite mer eller kontakta mig per mail så kan vi personligen berätta lite mer.

Fakta: Du kan tjäna pengar! Du bestämmer om du vill blogga om uppdraget Uppdragen kan ta allt mellan 5-30 minuter och skriva".

Blogvertiser har för närvarande några tusen bloggare i sitt nätverk enligt Jon Gotlin.

Rickard Faivre, jurist på Konsumentverket, ställer sig kritisk till affärsmodellen.

– Det är viktigt att det framgår att inlägget är köpt och att det finns någon slags annonsmarkering. Smygreklam urholkar förtroendet vilket i det långa loppet kan sprida sig från bloggarna till tidningarna. Där finns en fara för att folk tappar tron på det skrivna ordet, säger han.

Enligt Rickard Faivre uppstår problemen när minderåriga, som inte alltid vet hur marknadsföringslagen lyder, får betalt för att nämna varumärken i sina bloggar.

– Det går inte att säga att man inte visste vad lagen säger om man gör smygreklam i sin blogg. Även om man bara är 15 när man tar uppdraget kan man bli ansvarig. Okunskapen om marknadsföringslagen skadar.

I marknadsföringslagen står: " Det ska tydligt framgå att det handlar om reklam och vem som svarar för reklamen".

– Men lagmässigt har Blogvertiser inget annat ansvar än att om man ingår ett avtal med någon under 18 ska man ha målsmans samtycke, säger Rickard Faivre.

Blogvertiser har enligt Jon Gotlin ingen åldersgräns för hur gamla bloggarna måste vara för att få vara med i nätverket. Han menar också att Blogvertiser inte bryter mot marknadsföringslagen.

– Vi särskiljer det här från traditionell reklam och ser det snarare som ett sätt att sprida information. Man kan ju skriva negativt om produkten också. Sen är det upp till de olika bloggarna att annonsmärka om det behövs.

Diskuterar ni de här frågorna med era bloggare?

– Nej, vi har inte mer än supportkontakt.

Skriver ni några avtal med bloggarna?

Vi skriver inget avtal men bloggaren måste godkänna våra villkor. På samma sätt som exempelvis sommarjobb behöver vi inte något godkännande av målsman.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.