Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Uber sparkar 20 anställda efter utredning om sexuella trakasserier

Publicerad: 8 Juni 2017, 06:35
Uppdaterad: 8 Juni 2017, 06:43

Bild: Uber

Uber bekräftar till The Guardian att man sparkar 20 anställda som följd av en utredning om sexuella trakasserier och diskriminering. Enligt uppgifter ska det bland annat röra sig om högt uppsatta chefer.


Ämnen i artikeln:

UberThe Guardian

Dagens Media har tidigare skrivit om hur kvinnliga medarbetare larmat om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier under sin tid som anställda på Uber i USA.  

Efter att Ubers vd Travis Kalanick fick reda på situationen gick han ut med att man skulle gå till botten med vad som hänt. Bland annat upprättades en telefonlinje dit medarbetare anonymt kunde ringa och berätta om sina upplevelser av sexuella trakasserier, men även mobbning och annan diskriminering.

Därefter inleddes en utredning om sexuella trakasserier som utfördes av den amerikanska juristfirman Perkins Coie. Firman tittade närmare på hela 215 anklagelser som kommit fram genom telefonlinjen, de flesta från medarbetare från Ubers team i San Fransisco.

Nu har utredningen nått sin ände, och på ett internt stormöte i tisdags meddelades det att Uber som konsekvens avskedar hela 20 anställda. Uppgifterna läcktes först ut i New York Times och Bloomberg News och bekräftades sedan av Uber till The Guardian.

Identiteterna på dem som sparkas har ännu inte avslöjats, men enligt uppgifter till The Guardian ska bland annat röra sig om högt uppsatta chefer.

Det var i februari i år som den tidigare Uber-anställda ingenjören Susan Fowler gick ut i ett blogginlägg och berättade att en kollega begärde sex av henne redan första dagen efter hennes utbildning på företaget. I blogginlägget skrev Susan Fowler att hon skickade skärmdumpar på meddelandet till Ubers HR-avdelning, vilket dock ignorerades.

Hon berättade även att flera kvinnor på företaget ska ha upplevt sexuella trakasserier från kollegor, flera av trakasserierna ska även ha kommit från samma man som Susan Fowler refererar till. Hon kontaktade HR-avdelningen igen för att påpeka att de sexuella trakasserierna är ett brett problem – men fram tills hon valde att skriva öppet om händelserna ignorerades hon.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UberThe Guardian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.