Tyskland till attack mot Facebook

2017-12-21 08:33  

Tyskland menar att sättet som Facebook samlar in användardata på innebär ett missbruk av plattformens marknadsdominans.

Det är Tysklands konkurrensmyndighet Bundeskartellamt som har publicerat preliminära uppgifter som anklagar Facebook för att missbruka sin makt när det kommer till insamling av användaruppgifter, rapporterar Wall Street Journal.

Det handlar om hur Facebook tillåter insamling av data via tredjepartsaktörer, så som sajter med "gilla"-knappar. Tredjepartsdatan handlar först och främst om tjänster som ägs av Facebook så som Whatsapp och Instagram, men det handlar även om andra aktörers webbsidor och appar med Facebook-API:er.

Myndigheten menar att Facebook är den enda stora sociala plattformen i Tyskland, vilket gör att användare inte har något annat väl än att acceptera plattformens villkor. Bland villkoren ingår bland annat att användare tillåter samtycke till insamling av tredjepartsdata.

– Dataskydd, konsumentskydd och konkurrensskydd sammankopplas där data, som i Facebooks fall, är en avgörande faktor för ett företags ekonomiska dominans, säger Andreas Mundt, chef för Tysklands konkurrensmyndighet, till Wall Street Journal.

Uppgifterna kommer inte leda till någon form av böter, men det banar väg för Tyskland att ställa krav på att Facebook ändrar sättet som de gör affärer på, när ett slutgiltigt beslut väntas till nästa sommar.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt