Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Tyskland sätter stopp för Facebook

Publicerad: 29 september 2016, 05:00
Uppdaterad: 29 september 2016, 06:04

Vid uppköpet försäkrade bolagen att de inte skulle dela data. Nu tvingas Facebook radera information om 35 miljoner Whatsapp-användare.


Ämnen i artikeln:

FacebookWhatsapp

Whatsapp:s information skulle inte delas med Facebook. Så sades det för två år sedan när meddelandetjänsten köptes av sociala medier-jätten. Nu står det klart att Facebook visst använder applikationens data, vilket har fått tyska myndigheter att ryta till. Facebook måste omedelbart radera all insamlad data och sluta lagra information om whatsappanvändare. Det kräver de tyska dataskyddsmyndigheterna.

Whatsapp, som marknadsfört sig som ett företag som värnar användarnas integritet, och bland annat krypterat sina meddelanden, intygade vid uppköpet att information om användare inte skulle lämnas till den nya ägaren. Även Facebook försäkrade att data inte skulle delas mellan bolagen.

Nyligen började alltså Facebook kombinera sin egen data med information från Whatsapp. Skattkistan från det sociala nätverket, tillsammans med nya uppgifter skulle ytterligare vässa den riktade annonseringen, skriver tekniksajten IDG.

Facebooks agerande utgör ett brott mot de tyska dataskyddslagarna, säger Kommissionen för dataskydd och informationsfrihet i Hamburg. Facebook har inte bett användarna om lov och det finns ingen laglig grund för dataöverföringen att vila på, skriver IDG.

– Det måste vara användarens val, om de vill ansluta sitt konto till Facebook eller inte. Facebook måste be om deras tillstånd i förväg, så har det inte gått till, säger kommissionär Johannes Caspar.

Facebook och Whatsapp har fortfarande olika användarvillkor och integritetspolicy.

Omkring 35 miljoner tyskar använder Whatsapp, men många fler kan ha drabbats av dataöverföringen, bara genom att finnas bland whatsapp-användarnas kontakter.

Tyska myndigheter kan sätta ner foten eftersom Facebook har ett kontor i Hamburg, vilket gör att företagets datahantering faller under tyska dataskyddslagar.

Facebook svarar i en kommentar till IDG att de följer EU:s dataskyddslagstiftning:

 "Vi kommer överklaga domen och jobba tillsammmans med dataskyddsmyndigheten i Hamburg för att möta deras frågor och lösa eventuella problem".

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookWhatsapp

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.