"Twittrarna är supersociala"

2009-11-06 09:49  

Twitter lockar supersociala användare, men fortfarande är tjänsten okänd för de flesta svenskar. Det visar en färsk undersökning från Carat Insight.

Carat Insight har tittat närmare på svenska folkets Twitter-vanor och det visar sig att fenomenet är långt ifrån välkänt hos den stora massan. Hela 93 procent känner inte till Twitter eller har ännu inte provat. 5 procent har testat en gång utan att återkomma. 0,4 procent av svenskarna twittrar flera gånger om dagen.

– Twitter har varit ganska omskrivet och jag läste nyligen om att det hade nått ut till folkhemmet. Som annonsör kan man få en bild av att alla bloggar och twittrar, men så är det inte riktigt ännu, säger Peter Cederholm digital strateg på Carat.

Carat Insights undersökning visar att 10 procent av de omkring 570 respondenterna i åldern 15-74 år är negativa till Twitter, medan 6 procent är positiva. Twittrarna har en ganska jämn åldersfördelning men den största aktiviteten finns hos 15-25-åringarna.

 – Twittrande kräver intresse och aktivitet och det syns i undersökningen. Twittrarna är supersociala och aktiva i andra sociala medier. Twitter fungerar ofta som en snabb kanal för att pusha för egna eller andras blogginlägg, säger Peter Cederholm.

Dagens aktiva twittrare är inte sällan kändisar, politiker eller folk inom mediebranschen. 43 procent av dem som har provat twitter har en egen blogg, medan bara 9 procent av dem som aldrig har twittrat har en egen blogg. 95 procent av twittrarna är med på Facebook, vilket är betydligt fler än svenskarnas genomsnitt på omkring 55 procent.

– Som annonsör är det bra att börja pröva sig fram i sociala medier, men det gäller att veta vem du väljer eller väljer bort när du gör din strategi. I vissa sociala medier vill man kanske bara lyssna medan man vill påverka och kanske aktivt delta i andra, säger Peter Cederholm.

Twitter har slagit igenom ganska långsamt jämfört med andra sociala medier. Tjänsten lanserades i februari 2007 och i dag görs ungefär 13 000 svenska sökningar på Twitter i veckan. Facebook nådde 10 000 sökningar en månad efter lanseringen. Youtube nådde samma antal på omkring tre månader.

Synnöve Almer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt