Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Twittrande poliser i luven på Retriever: "Är inga fenor på upphovsrätt"

Publicerad: 4 april 2014, 13:03
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:41

En något hätsk Twitter-ordväxling bröt i dag ut mellan de yttre befälen på Södermalmspolisen och pr-chefen på omvärldsbevakningsföretaget Retriever.


Ämnen i artikeln:

retriever

Det var en privatperson som först reagerade på tweeten från poliserna Viktor Adolphson och Johan Säfström, som twittrar under kontot @YB_Sodermalm.

Poliserna hade nämligen retweetat en tweet från Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som innehöll en länk till en tryckt och upphovsrättsskyddad artikel från Retrievers arkiv.

Hade Retrievers artikel inte varit spärrad för delningen hade polisen gjort sig skyldiga till brott mot upphovsrättslagen.

– En person på Twitter skrev till polisen och meddelade dem om att de i och med länkningen gjorde sig skyldiga till lagbrott. Polisen verkade inte riktigt förstå varför, så vi skrev och meddelade om att länkningen bryter mot upphovsrättslagen, säger Retrievers pr-chef Ioanna Lokebratt till Dagens Media.

Vad fick ni för respons?

– YB Södermalm, som hade retweetat artikeln, började med att skriva att de inte lyssnar på företag som har en guldfisk i sin logga. Diskussionen fortsatte och till slut så rättade ordföranden sin tweet, säger hon och fortsätter:

– Vi ville bara informera om att det är olagligt att länka till tryckta artiklar. Den blev ju aldrig publicerad då vi har en spärr i systemet som gör att det inte går att sprida tryckta artiklar.

Och så vill ni bjuda på fika?

– Ja, eftersom de inte verkar ha så stor koll på det här så tänkte vi att vi kunde bjuda in dem och sprida lite information om hur lagen ser ut. Vi är ju måna om att lagen följs och att vi även följer våra avtal med kunderna.

Vad tycker du om deras agerande?

– Det är ju ganska komiskt att de verkar anse att de står över lagen. Men jag tror att det var ett snabbt val från deras sida som inte var så genomtänkt. Vi sa ifrån med glimten i ögat och de är hjärtligt välkomna på en fika.

Hur svarade de på inbjudan?

– De tackade och svarade att de inte behöver någon föreläsning. Vi vill ju bara skapa diskussion kring det här och vi hoppas att det sprider sig och att polisen tänker en extra gång i fortsättningen.

Viktor Adolphson på Södermalmspolisen erkänner att han han inte tittade så noga på vad det var han retweetade.

– Jag lusläste det inte direkt så det blev ju lite lustigt, säger han till Dagens Media.

Ni behöver inte en lektion i upphovsrätt?

– Nej, det behöver vi inte. Men om vi ska bjuda lite på oss själva så är det där inte riktigt vårt bord. Vi är ju ordningspoliser och inga fenor på upphosrätt, säger Viktor Adolphson och fortsätter:

– Men grundläggande är ju att vi som poliser inte ska göra sådana här omedvetna tabbar, även om det inte var någon fara i det här fallet. Retriever har rätt i att man ska respektera det där.

Ni vill inte lyssna på företag som har guldfiskar i sin logga?

– Det var inte meningen att vara respektlös på något sätt, även om det kan tolkas så. Och jag hängde faktiskt inte riktigt med på vad de menade först. Det var en lite lustig situation, säger Viktor Adolphson och skrattar.

Och hur blir det med fikat då?

– Det tackar vi gärna ja till.

Dante Thomsen

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

retriever

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.