Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Twitters algoritm prioriterar vita

Publicerad: 21 september 2020, 08:29

Twitters algoritm som styr hur förhandsvisade bilder visas och beskärs på plattformen väljer och fokuserar oftare på ljushyade ansikten framför mörkhyade. Twitter lovar nu att försöka komma till bukt med ”bias”-problemet.

Foto: Pixabay

Den algoritm som Twitter släppte 2018 för förhandsvisning och beskärning av bilder på plattformen har visat sig prioritera och fokusera på ljushyade ansikten.


Ämnen i artikeln:

Twitter

Det har teknikkunniga Twitteranvändare kunnat påvisa genom att testa och experimentera med funktionen som styr bland annat hur en förhandsvisad bild på plattformen ska beskäras och visas. Det rapporterar Engadget, en techinriktad nyhetssajt. 

Det är bland annat kryptografen Tony Arcieri som experimenterat med en bild som både visar demokraten och USA:s ex-president Barack Obama och den nuvarande republikanska senatorn Mitch McConnell. Algoritmen lyfter i det fallet nästan uteslutande fram och fokuserar på vita Mitch McConnels ansikte. Barack Obama visades bara när Tony Arciere inverterade bilden, vilket ger allt på ett foto en övervägande blåsvart nyans. 

Twitter säger sig ha grundligt testat funktionen innan lansering och inte funnit någon skevhet eller så kallad ”bias” i bildurvalet. Techbolaget vill därför tacka de användare som kunnat påvisa att det ändå förekommer sådana biasproblem, och lovar åtgärda dem, heter det.

Visar på risker med algoritm-bias

”Tack till alla som har uppmärksammat detta. Vi gjorde biastester innan vi sjösatte modellen och vi hittade inga bevis för ras- eller könsmässig bias i våra tester. Men det är uppenbart att vi behöver göra fler tester. Vi kommer att tillgängliggöra vårt arbete med testerna så andra kan övervaka och replikera dem, skriver Twitterchefen Liz Kelly i en tweet på plattformen. 

Engadget skriver att användarnas experiment med bildfunktionen visar på riskerna med så kallad algoritmisk bias, oavsett avsikterna bakom ett algoritmgenererat verktyg. Det kan, som i det här fallet, exkludera människor från sociala medier och/eller länkade nyhetsartiklar, trots att de kanske är huvudpersoner i exempelvis en delad bild eller nyhet.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Twitter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev