fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Twitterroboten Tay spårar ur igen – Microsoft låser kontot

Publicerad: 31 mars 2016, 05:54
Uppdaterad: 31 mars 2016, 06:03

Vid premiären förvandlades Tay till ett rasistiskt nättroll – som hyllade Hitler. När Tay släpptes lös för andra gången blev Microsofts twitterbot en marijuanahyllande spammare.

Ämnen i artikeln:

MicrosoftTwitter

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Historien om Microsofts twitterbot Tay, byggd på artificiell intelligens som lär av interaktionen med människor på Twitter, fortsätter att rullas upp inför ögonen på tusentals och åter tusentals twitteranvändare.

"The more you talk the smarter Tay gets", är löftet enligt Tays twitterbiografi.

När Tay gick online för första gången i slutet av förra veckan blev resultatet ett totalt haveri. Det tog mindre än ett dygn innan Tay hade förvandlats till ett rasistiskt kvinnohatande nättroll. Hon förnedkade förintelsen, hyllade Hitler och sade sig vilja se ett folkmord på Mexikaner. Det ledde till att Microsoft raderade en del av de värsta tweetsen, bad om ursäkt och plockade ner Tay efter ett dygn.

Läs Dagens Medias genomgång av Tays framfart här.

I går, onsdag, var det dags för ännu ett försök. Det gick sådär. Tay ska enligt International Business Times ha skrutit om att hon knarkade framför polisen.

"Kush" är slang för ett slags höggradigt marijuana.

Efter ett stunds närvaro online flippade Tay ut helt, och blev en spambot. Tay skickade enligt flera medier ut samma meddelande om och om igen till tusentals följare. Den som följer Tay fick se sitt Twitterflöde tas över av Tays fras "You are too fast, please take a rest".

Enligt Engadget kan orsaken till spammandet vara att Tay skickade ut tweets riktade mot sig själv – som hon sedan själv svarade på. Det skapade en rundgång som Tay inte lyckades ta sig ur.

Tay plockades återigen ned. Och denna gång har Microsift valt att göra Tay till ett låst konto. Det betyder att den som inte sedan tidigare är en av Tays följare inte kan se något innehåll från Tays twitterfeed.

Enligt Microsoft var gårdagens kortvariga men intensiva twittrande från Tay resultatet av ett planerat test i utvecklingen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev