Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Twitter överrepresenterat som källa i medier

Publicerad: 25 November 2015, 03:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:19

Ny rapport visar att Twitter är kraftigt överrepresenterat som källa i dagspressen.


Ämnen i artikeln:

Twitter

Twitter är kraftigt överrepresenterat som källa i dagspress om man jämför med tjänstens faktiska popularitet i samhället. Det visar forskningsrapporten ”Opinioner och offentligheter online”, som baseras på sju dagar under perioden mars till september 2014.

– Det som är spännande med rapporten är att vi nu kan ge en mer systematisk analys som är övergripande för användanadet av Twitter och därmed titta utanför "filterbubblan", säger Jonas Andersson Schwarz, Lektor för kultur och lärande Södertörns Högskola och en av rapportförfattarna till Dagens Media.

Rapportförfattarna kommer bland annat fram till att de mätningar som ofta görs av sociala medier ofta överbetonar synbart inflytande – det vill säga hur många följare ett konto har och hur många likes en artikel får. Detta medan frekvensen på aktiviteten och bredden på inflytandet förbises.

Rapportförfattarna menar att det där finns "en stor potential för internetföretagen att förbättra sin data, inte minst som nytt affärsområde gentemot mediebranschen och medieforskningen".

De vill även "varna för idén att observationer gjorda i sociala medier automatiskt är representativa för större populationer. En specifik bild av ”opinionen” ges beroende på var man letar."

Rapporten är ett ettårigt forskningsprojekt som delfinansierats av Internetfonden, Riksbankens Jubileumsfond, Retriever AB, M-Brain AB samt Forsman & Bodenfors AB.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Twitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.