Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Twitter och Meta markerar mot Ryssland

Publicerad: 1 mars 2022, 05:52

Twitter och Meta vidtar åtgärder mot en ökad mängd rysk desinformation på plattformarna.

Ryssland invasion av Ukraina får Meta och Facebook att stärka insatserna mot kraftig ökande desinformation.


Ämnen i artikeln:

MetaTwitter

Twitter och Meta sällar sig till skaran av bolag som markerar mot Rysslands invasion av Ukraina.

Twitter har sedan år 2020 markerat ryska stadskopplade mediers konton, och deras anställdas. Nu går plattformen ett steg längre och markerar enskilda konton som delar inlägg från ovannämnda medier. Inläggen markeras som just kopplade till ryska staten, rapporterar Politico.

Åtgärden har vidtagits efter att Twitter noterat att över 45000 delningar skett dagligen av inlägg gjorda av ryska medier, sedan invasionen av Ukraina. Den sociala plattformen drar slutsatsen att huvuddelen av innehållet från statliga ryska medier sprids via delningar, och inte från de konton som Twitter redan har markerat i flera år.

Meta, Facebooks ägarbolag, kommer att begränsa tillgången till ryska RT och Sputnik inom EU, rapporterar Omni via AFP. Det exceptionella läget anges som skäl.

Meta aktiverade även i samband med Rysslands invasion av Ukraina ett så kallat ”special operations center”, för att upptäcka desinformation på bolagets plattformar. Där jobbar ukrainsk- och rysktalande människor för att snabbt ta bort sådant som inte bör vara där, säger Sam Rihani, Sverigechef på Meta, till SvD.

Meta har även infört ett extra säkerhetslager för användarkonton i Ukraina, samt ett cybersäkerhetsteam som hanterar koordinerade desinformationskampanjer, skriver SvD.

Metas åtgärder mot Ryssland har inte gått omärkt förbi. Meta anklagas för att censurera ryska medier, och landet har begränsat tillgången till bolagets plattformar.

Den ryska censurmyndigheten Roskomnadzo hotar dessutom att stänga ett antal ryska medier som den anser har förmedlat en felaktig bild av situationen i Ukraina. Bland dessa Novaja Gazeta, vars chefredaktör Dmitrij Muratov tilldelades Nobels fredspris 2021.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MetaTwitter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev