Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Twitter förbjuder annonser från Russia Today

Publicerad: 27 oktober 2017, 06:51
Uppdaterad: 27 oktober 2017, 06:54

"Det var inte lätt att komma fram till det här beslutet, och vi tar det här steget som ett led i vårt pågående åtagande att bidra till att skydda användarnas integritet på Twitter", skriver bolaget i blogginlägget. Bild: Pixabay

Russia Today och Sputnik misstänkts ha försökt påverka den amerikanska valutgången genom propagandaannonser. Nu förbjuder Twitter all annonsering från de ryska medieföretagen.


Ämnen i artikeln:

TwitterGoogleFacebook

Dagens Media har tidigare rapporterat om hur ryska propagandaannonser på plattformar som Twitter, Facebook och Google, misstänks haft en påverkan på det amerkanska presidentvalet förra året.

Med syfte att utreda i vilken utsträckning valutgången påverkades har de tre bolagen kallats till utfrågningar hos den amerikanska senaten.

Twitter har bland annat kunnat se att tre konton från nyhetssajten Russia Today – med kopplingar till ryska regeringen – lagt motsvarande drygt 2 miljoner kronor på att marknadsföra inlägg på plattformen under 2016.

Igår torsdag meddelade Twitter i ett blogginlägg att man med anledning av resultatet från både egna utredningar och från den amerikanska underättelsetjänsten, har beslutat att förbjuda all annonsering från konton som ägs av antingen Russia Today och den statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik – med omedelbar verkan. Det skriver The Guardian.

"Det var inte lätt att komma fram till det här beslutet, och vi tar det här steget som ett led i vårt pågående åtagande att bidra till att skydda användarnas integritet på Twitter", skriver bolaget i blogginlägget.

Rysslands utrikesdepartement är enligt den ryska nyhetsbyrån RIA kritisk till beslutet.

– Vi ser det här som ett aggressivt drag. Det här är resultatet av påpressningar från det amerikanska etablissemanget och underrättelsetjänsten, säger Maria Zakharova, talesperson från det ryska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån.

Russia Todays chefredaktör Margarita Simonyan reagerade på förbudet på Twitter.

I en tweet frågar hon om Twitters vd Jack Dorsey kan förklara för den amerikanska kongressen varför hans bolag uppmuntrade den ryska tidningen att investera i annonsering under valperioden.

 

Enligt Russia Today har man aldrig haft som agenda att påverka det amerikanska valet genom några plattformar som helst, Twitter inkluderat.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TwitterGoogleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.