Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Twitter börjar flagga för statskontrollerade konton

Publicerad: 7 augusti 2020, 06:53

Från och med nu kommer det tydligare att framgå om en Twitteranvändare hör till en regering eller statskontrollerad nyhetsmedia.

Foto: Pikist

Twitter börjar markera konton som är statskontrollerade. Det för att det ska bli tydligare vem avsändaren är och vilka avsikter som kan finnas.

Ämnen i artikeln:

Twitter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Företrädare för regeringar eller statskontrollerade nyhetsmedier som har konton på Twitter kommer att få en särskild märkning. Det skriver Twitter i en bloggpost. Inlägg från statskontrollerade nyhetsmedier kommer också i mindre utsträckning att visas i sökresultat och i användarnas flöden.

Till en början gäller märkningen enbart statskontrollerade konton i de fem länder som är permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd, det vill säga Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA. Men på sikt är tanken att statskontrollerade konton från fler länder ska komma att omfattas.

Genom förändringen vill Twitter bidra till mer kontext samt göra det tydligare för alla på sociala medier-nätverket vem avsändaren bakom en röst är och vilka motiv som kan finnas. 

”Vi anser att detta är ett viktigt steg eftersom det ger användare mer kontext kring vilka nationella kopplingar som finns och vem en användare som diskuterar geopolitiska frågor faktiskt representerar”, skriver Twitter i blogginlägget.

Politikers privata konton kommer dock inte att märkas ut. Det innebär till exempel att Donald Trumps konto @realDonaldTrump, som han använder frekvent, inte kommer att märkas ut. Det kommer däremot det officiella presidentkontot @Potus att göra.

På flera andra sociala medier, däribland Youtube, förekommer i dag liknande markeringar för regeringsföreträdare och statskontrollerad media.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev