Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

TV4 tar strid för spelreklam

Publicerad: 26 februari 2016, 10:15
Uppdaterad: 26 februari 2016, 10:16

TV4 vill att förvaltningsrätten upphäver förbud mot spelreklam på Fotbollskanalen.


Ämnen i artikeln:

TV4

I januari beslutade Lotteriinspektionen att förelägga TV4 vid vite om 45 000 kronor per dag om Fotbollskanalen inte upphörde med reklam för det maltesiska spelbolaget Comeon.

Det så kallade främjande­förbudet i den svenska Lotterilagen innebär att det är förbjudet att främja deltagande i utländska spel, vilket innebär en begränsning av medieföretagens möjligheter att ta in annonser för utländska spelbolag.

Spelbolagens medieköp innebär ett stort intäktstillskott för medierna och under 2015 beräknades medieköpen från spelbolagen landa på 3,2 miljarder kronor brutto.

Nu vill TV4 att förvaltningsrätten upphäver Lotteriinspektionens beslut. Detta eftersom Lotterinspektionens beslut sägs strida mot såväl yttrandefrihetsgrundlagen som EUF-fördragets regler om etableringsfrihet och fri rörlighet, enligt TV4.

TV4 skriver bland annat: ”Föreläggandet avser inte en redan bedömd situation, utan träffar all framtida marknadsföring som språkligt omfattas av föreläggandet. Det saknas därmed utrymme för en bedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. Ett sådant föreläggande kan rättsligt sett inte godtas.”

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.