Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Tv-kriget på internet igång

Publicerad: 15 Oktober 2012, 10:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:08

Samtidigt som Netflix startar i Sverige passar Viaplay på att sänka priset på sin tjänst. "Vi gynnas av Viaplay", säger Netflix vd Reed Hastings till dagensmedia.se.


– Internet-tv är den största förändringen som har hänt tv-branschen. I 50 år har kanalägarna bestämt vad och när man ska titta, nu är det tittaren själv som bestämmer, säger Netflix vd och medgrundare Reed Hastings till dagensmedia.se.

I dag lanseras prenumerationstjänsten i Sverige. Lanseringen sker med pr och en bred reklamkampanj i tv och på webben. Netflix har även startat svenska Twitter-kontot @Netflix_SE och en svensk Facebook-sida.

Företagsledningen är på plats i Stockholm i dag för att träffa svenska medier.

– Målet är att få alla bredbandskunder att förr eller senare testa tjänsten, men det kommer nog ta några år, säger Reed Hastings.

Inför lanseringen samarbetar Netflix med Spotify, och låter dem med premiumkonto hos Spotify testa Netflix gratis året ut.

Det är första gången Netflix samarbetar med en extern partner inför en lansering.

Avtalet ser ut så att Spotify hjälper Netflix att nå svenska konsumenter, medan Netflix i sin tur promotar Spotify på USA-marknaden, där Spotify nyligen lanserades.

Samtliga Spotify Premium-kunder får ett mejl med information om Netflix-erbjudandet.

– Jag gillar Spotify och har lärt känna Spotify-grundaren Daniel Ek. Våra tjänster liknar varandra och därför känns det naturligt för oss att samarbeta, säger Reed Hastings.

Efter en gratismånad kostar ett Netflix-abonnemang 79 kronor per månad. Så fort informationen om Netflix släpptes på måndagsmorgonen, meddelade konkurrenten Viaplay att man sänker sitt månadspris till samma nivå.

I dag släpper även TV4-gruppen sin nya Play-tjänst, med satsning på livesändningar på nätet.

Till skillnad från Spotify tecknar tv-tjänsterna rättighetsavtal med tv- och filmbolag, vilket innebär att innehållet skiljer sig mellan de olika tjänsterna.

– Jag tror att Viaplay och övriga internet-tv-tjänster i Sverige bara är bra för oss. De hjälper till att sätta beteendet hos tv-tittarna och få marknaden att växa, säger Reed Hastings.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.