Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

TU om att Facebook ställer in: "Oroväckande signaler"

Publicerad: 12 april 2018, 13:34
Uppdaterad: 12 april 2018, 13:44

Facebook kommer inte delta på ministermötet under fredagen. TU:s Jeanette Gustafsdotter och Expressens Thomas Mattsson ger sin syn på saken.

Ämnen i artikeln:

TU

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Facebook har valt att ställa in det inplanerade mötet med ministrarna Morgan Johansson (S) och Peter Eriksson (MP), samt representanter från branschorganisationen TU – Medier i Sverige och Google. Under mötet ska deltagarna bland annat diskutera Google och Facebooks ansvar när det kommer till hat och hot som sprids på plattformarna.

Till Expressen säger justitieminister Morgan Johansson att det är uppseendeväckande att Facebook inte kommer delta på mötet.

I ett mejl från Facebook till justitiedepartementet, som Expressen har tagit del av, skriver Christine Grahn, public policy manager på Facebook i Sverige, att mötet inte är "rätt forum" för att diskutera den typen av frågor.

Samtidigt ifrågasätter hon även mötets upplägg och rimligheten i ett par av de inbjudna aktörernas deltagande.

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU – Medier i Sverige, säger att Facebooks beteende är oroväckande.

– Det är beklagligt men det ger också oroväckande signaler. Vi är vana vid ett öppet samhälle, att bolag inte dikterar villkoren för att komma till ett möte när de har blivit granskade av media, säger hon till Dagens Media.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, tycker att det är tråkigt att Facebook inte vill komma till mötet.

– Jag tycker att det är tråkigt att inte Facebook, till skillnad från Google och Twitter, vill föra en dialog om deras gemensamma ansvar för samtalsklimatet på nätet som inte bara användarna utan också vi som plattformsägare och lagstiftare måste ta, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Facebooks chef Mark Zuckerberg har de senaste dagarna grillats i politikerförhör i Washington och min gissning är att bolaget nu vill samordna sin kommunikation om de här frågorna och att mötet i Rosenbad därför kom olägligt. Men jag tror att det ändå hade varit en positivt signal från Facebook om bolaget hade redovisat sin hållning och varit tillgänglig för att svara på frågor också i Sverige.

Även om Facebook inte kommer delta under mötet hoppas Jeanette Gustafsdotter på en givande dialog.

– Jag hoppas att vi får en konstruktiv framåtblickande dialog där man inser att man måste ta krafttag i att möta hur det fungerar i Sverige, hur lagstiftningen ser ut och vilka regler man bör följa. Jag hoppas också på att upprätta en kommunikationskanal. Som det ser ut idag kan man inte få tag på dem. Ser man något som direkt strider mot svensk lagstiftning eller som består av hatiska meddelande har man ingen man kan kommunicera med.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev