Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

TT bygger "reporter-robot"

Publicerad: 13 april 2016, 06:44
Uppdaterad: 13 april 2016, 06:44

Roboten ska utifrån statistik producera skräddarsydda texter. "Ska vara klart innan sommaren", säger Daniel Kjellberg, redaktionschef på TT.


Ämnen i artikeln:

TT

TT har börjat utveckla sitt första stora robotprojekt. Roboten kommer utifrån statisktik producera artiklar och notiser som skräddarsys åt TT:s kunder. Statistiken kommer vara uppdelad i olika kategorier och kunderna kommer själva kunna välja vad de vill läsa om.

Projektet är en del i ett större projekt och slutdatumet är ännu inte fastställt. Daniel Kjellberg, redaktionschef på TT berättar:

– Huvudprojektet har pågått under perioder i lite drygt 1,5 år, där vi har byggt olika verktyg för digitalt berättande, hittills bland annat interaktiva kartor, quiz och tidslinjer. Dels för att kunna producera egen journalistik, men i dag jobbar också flera av våra kunder i de här verktygen. Vi är fortfarande i startgroparna med den här delen av projektet, så det är svårt att säga när det blir klart, men målsättningen är att det ska vara klart innan sommaren, säger han till Dagens Media.

Daniel Kjellberg är tydlig med det inte handlar om att ersätta befintligt material, utan roboten kommer tillföra något som TT inte har möjlighet att producera idag.

– Den lokala aspekten är viktig. Det är viktigt att säga att det handlar om att producera material som vi inte producerar idag. Bostadspriser eller befolkningsstatistik med lokala vinklar för landets samtliga kommuner är exempel på detta. Hela projektet är viktigt för oss på TT då vi flyttar oss digitalt och utvecklar vårt eget arbete, internt får de oss att arbeta brett och sammanföra våra olika delar. Bra är också att vi gör detta i samklang med våra kunder, de är inbjudna att vara med i de här utvecklingsstegen, säger han.

Förutom TT:s reporter Mats Rörbecker är ytterligare tre personer inblandade i projektet. En programmerare och utvecklare, en affärsutvecklare samt en grafiker som ska jobba med visualisering av diagram och liknande.

– I och med denna robot blir utbudet rikare till våra kunder idag. Den kommer fungera ungefär på samma sätt som den robot Mittmedia har idag, säger Mats Rörbecker och fortsätter:

– Vi kan inte skriva 290 olika notiser till alla kommuner idag och om en kund idag vill ha en skräddarsydd artikel utifrån deras region, kommun eller landsting har vi inte den möjligheten. Det kommer vi få i och med detta.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev