Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

TT bryter med scientologerna

Publicerad: 29 augusti 2017, 07:34
Uppdaterad: 29 augusti 2017, 07:53

Presstjänsten Via TT. Foto: Skärmdump.

UPPDATERAD. Det kritiserade samarbetet mellan scientologerna och TT är över.


Ämnen i artikeln:

TT

Sammanlagt sju pressmeddelanden skickades ut innan det kritiserade samarbetet mellan Nyhetsbyrån TT och scientologorganisationen ”Kommittén för mänskliga rättigheter” nu bryts.

Nyhetsbyrån TT har sedan i juni haft ett kommersiellt samarbete med scientologorganisationen ”Kommittén för mänskliga rättigheter", som SVT:s Kulturnyheterna var först med att berätta.

Idag bryter TT avtalet, meddelar Jonas Eriksson, TT:s vd och chefredaktör. Anledningen ska vara KMR:s ståndpunkter angående psykiatri, det erfar SVT.

– Vi kände att om man skärskådar det de gör och skriver angående psykisk sjukdom, så handlar det om samhällsfarlig verksamhet. Och det gör att vi inte vill att de använder våra distributionskanaler, säger Jonas Eriksson till Kulturnyheterna.

Det är genom sin pressmeddelandetjänst ”Via TT” som nyhetsbyrån under sommaren skickat ut pressmeddelanden från organisationen. Senast i början av augusti kunde Dagens Media berätta om hur Jonas Eriksson försvarade det kritiserade samarbetet i ett blogginlägg:

"Via TT har ingenting med TT:s redaktionella innehåll att göra och vår nyhetsvärdering står helt fri från innehållet i pressmeddelandetjänsten. Det här är en distributionstjänst där avsändaren – oavsett om det är politiska partier, lobbyorganisationer eller liknande – står för innehållet i de egna pressmeddelandena. Därför gör inte heller TT någon värdering av innehållet, så länge innehållet inte bryter mot vår utskickspolicy".

I ett nytt blogginlägg förklarar han nu brytningen med KMR och berättar att TT vidtagit flera åtgärder för att särskilja utseendet på de pressmeddelanden som skickas från "Via TT" och det egna redaktionella innehållet:

"Vi värderar egentligen inte innehållet i pressmeddelandetjänsten, utan tycker snarare att det är viktigt att vi står oberoende. Men i det här specifika fallet handlar det om en kund som vi inte anser hör hemma hos oss."

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev