Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Trump hotar förbjuda Tiktok

Publicerad: 3 augusti 2020, 08:00

Enligt USA:s president Donald Trump finns det en risk att den kinesiskägda appen Tiktok delar med sig av information om sina amerikanska användare till den kinesiska regeringen.

USA:s president Donald Trump vill förbjuda den kinesiskägda dans- och musikappen Tiktok. Det eftersom appen uppges hota USA:s säkerhet. Men Tiktoks USA-chef tillbakavisar att appen skulle vara på väg ut ur landet.


Ämnen i artikeln:

TiktokDonald TrumpBytedance

Coronakrisen har fått intresset för videodelningsappen Tiktok att skjuta i höjden. Men appen, som ägs av kinesiska Bytedance, kan nu komma att förbjudas i USA. Det om president Donald Trump får igenom sin vilja.

Anledningen är att USA:s regering ser en risk att Tiktok används av den kinesiska regeringen för att spionera på amerikanska medborgare. 

– Vad gäller Tiktok kommer appen att bannlysas i USA, sade Donald Trump i helgen till amerikanska medier, rapporterar bland annat The Verge.

LÄS OCKSÅ: Så utnyttjar annonsörer Tiktok på bästa sätt

Men Vanessa Pappas, chef för Tiktok i USA, tillbakavisade i en video som publicerades i lördags att appen skulle vara på väg ur ut landet.

– Vi planerar inte att försvinna någonstans.

Om – och i så fall hur – ett förbud i praktiken är möjligt för presidenten att genomföra är oklart. I en intervju med ABC har USA:s finansminister Steven Mnuchin uttryckt att alternativet om appen inte blockeras är att den säljs. I ett blogginlägg bekräftar amerikanska Microsoft att företaget kommer att återuppta samtal med Bytedance om att köpa appen, som i dag värderas till över 50 miljarder dollar.

Samtidigt som diskussionen om Tiktoks kopplingar till den kinesiska regeringen intensifierats i USA anklagas Bytedance av kortvideoappen Triller för att ha gjort patentintrång med Tiktok. Mot bakgrund av det har Triller lämnat in en stämningsansökan mot Bytedance.

LÄS OCKSÅ: Snabbanalys: Tiktok – och effekten på mediebranschen

Ämnen i artikeln:

TiktokDonald TrumpBytedance

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev