Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Trots miljardomsättning –techjättarna duckar svensk skatt

Publicerad: 31 juli 2019, 13:13

Trots att techjättarna tillhör världens högst värderade bolag betalar de betydligt mindre i svensk skatt än många inhemska företag.

Foto: Wikimedia/ Janne Næss

Klarna betalar mer i svensk bolagsskatt än vad de amerikanska techplattformarna gör tillsammans, avslöjar Di Digital.


Ämnen i artikeln:

Dagens IndustriGoogleFacebook

Häromdagen avslöjade Di Digital att Facebook förra året omsatte 758 miljoner kronor i annonsintäkter i Sverige. Exklusivt det som utpekas som den största delen av annonsverksamheten: självbetjäningsplattformen. 

Bokslutet indikerar enligt affärssajten att Facebook hade årliga intäkter på 1,5 miljarder kronor i Sverige i fjol från utvalda kunder.Trots sin höga omsättning betalar techjätten dock inte mer än 6,8 miljoner i skatt i Sverige. Facebook förklarar detta med att man köpt nödvändiga tjänster för stora belopp– vilket gör att resultatet efter finansiella poster bara hamnar på på drygt 15 miljoner kronor. Tjänsterna har emellertid köpts av bolag inom den egna koncernen, skriver Di Digital. 

Di Digital har även tittat på hur mycket stora spelare som Apple, Google, Snapchat och Uber omsatte och skattade för i Sverige förra året. 

Det visade sig att bolagen sammanlagt redovisade ett resultat efter finansiella poster på 124,6 miljoner kronor. Den redovisade skatten blev gemensamt för bolagen 47,5 miljoner kronor. Beloppet är lägre än det som till exempel svenska Klarna ensamt fick lägga på skatt förra året.

Apple och Google tillhör samtidigt de högst värderade bolagen i världen. Google står ensam värd för 51 procent av hela världens digitala annonsmarknad, och varenda mediehus pekar på techplattformen – tillsammans med Facebook – som det största hotet i kampen om framtidens annonspeng.

LÄS MER: Slaget om annonsmiljarderna 

Techjättarna har satt i system att inte redovisa alla sina intäkter i det land där värdet skapas. Pengarna förs utomlands i form av till exempel royaltybetalningar till länder med gynnsammare skatteupplägg, skriver Di Digital.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev