Träna inför Vasaloppet med digital PT

2015-10-29 12:10  

Nya appen "Wememove" som lanseras i samarbete med Vasaloppet kan ge personliga råd direkt i skidspåret.

"Wememove" är en ny typ av digital träningstjänst som lanseras i samarbete med Vasaloppet. Genom rörelseanalys kan appen analysera åkteknik och ge personliga råd direkt i skidspåret. På så vis ska den kunna hjälpa dig att bli en starkare och bättre längdskidåkare.

Produkten bygger på ledande forskning inom artificiell interlligens och big data vid KTH och SICS (Swedish Institute of Computer Science) och blir den första certifierade Vasaloppscoachen som är helt digital.

– Grundtanken kom av att jag som skidtränare åt ungdomar bara kan hjälpa dem till en viss nivå. Som ansvarig för ett forskningsinstitut vet jag samtidigt vad vi kan göra med sensorer och dataanalyser. Efter två års arbete har vi nu en färdig tjänst som kan hjälpa personer att åka effektivare, snabbare och ha betydligt roligare i spåret, säger professor Christer Norström, upphovsmakare och styrelseordförande på Wememove, i ett pressmeddelande.

Rent fysiskt består "Wememove" av en app för smartphones och ett pulsbälte med inbyggd rörelsesensor.

Avancerade algoritmer för längdskidåkning omvandlar insamlad information till konkreta insikter och träningstips om hur användaren kan förbättra sin skidteknik – en realtidscoach i skidspåret.

Rekommendationerna bygger på stora mängder insamlad data från ett flertal elit- och landslagsåkare.

– Vi har idag flera samarbeten med coacher och testanläggningar för att kunna vägleda och underlätta för människor att komma igång med sin träning och utvecklas som skidåkare. Det här blir ännu ett sätt där vi genom revolutionerande teknik kan sänka trösklarna för fler att delta med en personlig tränare i fickformat, säger Jon Svensson, marknadschef på Vasaloppet, i pressmeddelandet.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt