Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Toppbloggare på Finest utsatt för sex-attack

Publicerad: 1 Augusti 2011, 11:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:03

Finest.se ligger just nu nere efter att ha utsatts för en hackerattack där en obscen bild känd under internetnamnet "goatse.cx" laddades upp på samtliga bloggar. Samtidigt raderade hackern Linda Thelenius (f.d. Rosing) och Katrin Zytomierskas bloggar.


Ämnen i artikeln:

Finest.se

Den som besöker finest.se möts just nu av ett meddelande där sajtens chefredaktör Alexander Erwik förklarar att blogg- och nöjessajten ligger nere på grund av en hackerattack.

För dagensmedia.se berättar Alexander Erwik att hackern redan i onsdags gick till angrepp mot sajten.

– Då hackade någon sig in i Linda Thelenius blogg och redigerade om två redan skrivna inlägg och ändrade dem med knark- och sexanspelningar. Vi hann få bort dem ganska snabbt och sedan dess har våra tekniker arbetat med problemet. Det verkar som att hackern på något sätt har gått genom vårt administratörskonto men vi lyckades inte hitta felet, säger Alexander Erwik.

Han berättar att det var lugnt hela fredagen och att det var först igår runt midnatt som helvetet brakade lös.

– Någon laddade upp en fruktansvärd bild på siduhuvudet på samtliga bloggar, samtidigt som min, Lindas och Katrins bloggar raderades. Bilden låg uppe i 30-35 minuter innan vi hann stänga ner sajten så det var inte så många som hann se den. Nu måste vi framför allt ta reda på vad som skett så att vi kan förhindra att det händer igen.

Den bild som laddades upp på sajten är ökänd på nätet och går under namnet "goatse.cx".

Alexander Erwik säger att attacken knappast är en slumpmässig hackerattack utan att det känns som ett personangrepp mot Linda Thelenius och att en polisanmälan är att vänta.

– Ett bra sätt att trycka till henne är förstås att gå genom mig och Katrin Zytomierska är den mest kända bloggaren så det är klart att hackern gick på henne. Ingen av våra bloggare har behövt flytta sina bloggar men det är klart att det är det som är målet.

Han berättar också att en anonym person skrev ett inlägg i Linda Thelenius blogg redan i förra veckan där hot om att "hela sajten skulle förstöras och att bloggarna skulle fly".

– Det är inte kul när man lägger ner hela sitt liv på det här och så är det någon som som bara spottar på det på det här sättet.

Har ni några misstankar på vem som har hackat sajten?

– Det är ingenting jag vill prata om i nuläget, men det är klart att jag har ett hum om vem som har motiv att göra så här. Det jag kan säga är att det är ingen hackning som är gjord bara för skojs skull. Syftet har varit att gå på specifika bloggar och det är ingen slump att det är min, Lindas och Katrins bloggar som attackerats eftersom det gör mest skada.

Du nämner administratörskontot, kan det röra sig om ett insiderjobb?

– Nej det tror vi inte. Däremot finns det brister i vår säkerhet kring administratörskontot och det kan vara en av förklaringarna. Men än är vi inte riktigt på det klara med vad som har skett.

Hur kommer det här påverka er affärsmässigt?

– Min förhoppning är att det inte ska påverka oss, utan att vi behåller lugnet och kör på som vanligt. Vi hoppas att sajten ska komma upp under dagen, så jag skulle gissa på att det rör sig om en minimal förstöring på några timmar. Men det är klart att det finns roligare saker man kan ägna sig åt under första arbetsdagen.

Hur känns det här för dig?

– Jag tycker att det mest är tråkigt för alla bloggare, för jag vet hur viktiga deras bloggarna är för dem. En halv dag kan låta futtigt, men de är så klart oroliga över att allt arbete de har lagt ner på bloggarna ska försvinna. Det är mest jobbigt. Jag står upp.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Finest.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.