Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Tim Cook om borttagningen av Parler: ”Vår plattform ingen spegling av internet”

Publicerad: 18 Januari 2021, 10:20

”Som synes styr vi inte vad som finns på internet, men vi har aldrig sett framför oss att vår plattform ska vara en spegling av allt som finns där”, sade Tim Cook till Fox.

Den högerorienterade kommunikationsappen Parler plockades nyligen bort från App Store. Nu kommenterar Apples vd Tim Cook för första gången avstängningen.


Sedan stora sociala medier-jättar som Facebook, Twitter och Instagram valde att stänga av USA:s president Donald Trump efter våldsamheterna vid Kapitolium så har den högerorienterade kommunikationsappen Parler försökt locka över användare till sig.

Men i förra veckan beslöt Amazon att omöjliggöra för Parler att använda deras servrar. Det med hänvisning till att Parler bryter mot kontraktet med Amazon genom att låta våldsamt innehåll ligga kvar på plattformen. Konflikten fick Parler att hota med en stämning, vilket bland annat Medierna i P1 har rapporterat om.

Men Parler jobbar i motvind även på annat håll. Nyligen valde också Apple att stänga av Parler från sin appbutik App Store. Även där med hänvisning till att Parler misslyckats med sin moderering.

Nu kommenterar Tim Cook, vd för Apple, för första gången beslutet.

– Vi anser inte att är yttrandefrihet att uppmana till våld, sade han i en intervju med Fox News, rapporterar CNN, och fortsatte:

– Som synes styr vi inte vad som finns på internet, men vi har aldrig sett framför oss att vår plattform ska vara en spegling av allt som finns där.

Dörren är dock inte stängd för all framtid, framhöll Tim Cook. Men till dess att Parler fått ordning på sin moderering.

LÄS OCKSÅ: Motiven bakom nätjättarnas bannlysning av Trump: ”Ren och skär krishantering”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.