Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

"Till och med Flashback har moderatorer"

Publicerad: 9 Mars 2018, 10:09
Uppdaterad: 9 Mars 2018, 14:02

Gustav Martner. Foto: Janne Næss

Google anklagas för att sprida hot och trakasserier – för Dagens Media ger digitala rådgivaren Gustav Martner sin syn på saken. "Att Google ska censurera sökningar är knappast en bra utveckling för någon".


Ämnen i artikeln:

GoogleYoutube

För drygt en vecka sedan publicerade både DN och Expressen flertalet artiklar där de granskat den högerextrema gruppen Granskning Sverige och deras arbetsätt på Google och Youtube.

I efterspelet har flera medier och branschorganisationer, däribland TU, rasat mot Googles icke-agerande i samband med hot och trakasserier av journalister och advokater.

Bland annat kunde Expressen i början av veckan berätta om en antisemitisk hatlista som sprids via Google, där vem som helst med hjälp av enkla sökord kunde hitta ett register över svenska judar.

Och efterand har den stora frågan kommit att handla om huruvida Google ansvarar för att hot och trakasserier sprids genom företags sökmotor och på Youtube.

Digitala rådgivaren Gustav Martner, grundare av organisationen Digital Reliance, menar att det hela är en debatt där grundläggande premisser blandas ihop.

– Det är naturligtvis en enormt stor skillnad på vilket ansvar för innehållet man kan tycka att Google har när det gäller sökträffar i deras sökmotor, jämfört med klipp på deras videoplattform Youtube. Att Google indexerar hela världens öppna servrar och hjälper oss att hitta på dessa är en helt annan sak än att de erbjuder en möjlighet att ladda upp klipp på deras Youtube-servrar, säger han till Dagens Media.

Vilka krav kan man ställa på Google?

Ja, det är ju rimligt att Youtube får ordning på sitt innehåll och att de dessutom kanske slutar kapitalisera på visst innehåll och målgrupper. Men krav på att Google ska censurera sökningarna i sökmotorn är knappast en bra utveckling för någon. Googles sökmotor har ju inte alls samma design som Youtubes, som i hög grad är designad för att styra människor med olika medel mot ett visst innehåll och högre grad av konsumtion.

Anna Wikland: "Vi har tydliga policys"

Efter att under flera dagar ha försökt nå Googles Sverigechef Anna Wikland lyckades DN och Expressen under gårdagen få svar på några av sina frågor.

Anna Wikland svarade bland annat på vilket ansvar Google har för hat och hot som sprids via företaget.

– Om det är hot och trakasserier... På vår plattform har vi tydliga policys, precis som jag sa, och dessutom följer vi svensk lagstiftning kring de här ärendena. Och som jag sa, är det hot och sånt som inte är okej enligt svensk lag, då måste man polisanmäla det, säger hon till DN och Expressen och fortsätter:

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar inte jag med det som Granskning Sverige eller den typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det, sade Anna Wikland DN och Expressens reportrar.

Gustav Martner: "En enorm skillnad"

Gustav Martner menar att ett krav man skulle kunna ställa på Google är att ifrågasätta om det skulle vara okej att vilken fascistisk organisation som helst får köpa sponsrade länkar för att försöka profitera på organiskt sök på "förintelsen".

– Eventuella krav på innehållet måste ställas på den som äger servern där innehållet publicerats. På Youtube profiterar Google själva på innehållet man publicerar, och dessutom äger man servern där alla klipp publicerats. Det ger såklart en enorm skillnad på vilka krav man kan bör och kan ställa på respektive plattform, säger han och fortsätter:

– Till och med Flashback har ju moderatorer som försöker hyfsa till innehållet på deras server. Och även varningssida som tydligt visar när deras ansvar slutar.

När Expressen frågor om det inte är dags att satsa på just moderator som går igenom Googles material svarar Anna Wikland:

– Just nu är jag fokuserad på min panel. Jag ville på nåt sätt försöka svara på frågor men jag ber er att prata med Farshad (pressansvarig på Google i Sverige, reds. anm.) så kommer han att följa upp med er.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleYoutube

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.