tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Tiktok i annonsoffensiv före vd-förhöret

Publicerad: 22 mars 2023, 06:44

Tiktok i pr-offensiv.

Tiktok inleder en reklamoffensiv inför att bolagets vd ska vittna i amerikanska kongrossen. Samtidigt utreder justitiedepartementet den kinesiska appen, uppger New York Times.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter förmiddagTiktoksociala medier

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Tiktoks vd, Shou Zi Chew, ska snart inta vittnesbåset i ett kongressförhör om hur appen säkerställer skydd av användardata. Och bara dagar innan vittnesmålet går den kinesiska appen på en pr-offensiv. Tiktok har köpt reklamytor runt om i Washington, bland annat i tunnelbanan, på Union Station och i dagstidningen Washington Post, skriver Ad Age. Tidigare lanserade de en annons i i New York Times med en QR-kod som tog läsaren till en sajt som förklarade hur de arbetade med datasäkerhet.

Tiktok har varit i skottgluggen under en längre tid då det uppges finnas en risk att de, genom sitt kinesiska ägarbolag Bytedance, lämnar ut data till den kinesiska regimen. Något alla kinesiska företag är skyldiga att göra om exempelvis militären eller underrättelsetjänsten begär den. Tiktok har nyligen förbjudits att använda på enheter tillhandahållna av Kanads regering och i EU-parlamentet. EU rådde dessutom parlamentsledamöter att radera appen från deras privata mobiler.

LÄS OCKSÅ: Anställda på BBC uppmanas ta bort Tiktok 

Aven anställda på BBC har uppmanats ta bort den potentiella spionappen och Tiktok-förbud har införts i Nya Zeelands parlament. Tiktok har redan erkänt att de spionerat på anställda och journalister. Data om journalisterna gjordes tillgängligt till Bytedance-anställda som bland annat spårade deras IP-adresser och kunde se vart de rörde sig i hopp om att samköra uppgifterna med vart Tiktok-anställda befann sig för att kunna avslöja vilka som pratade med journalister. Bland annat kartlades den före detta Buzzfeed-reportern Emily Baker-White och Financial Times reporter Cristina Criddle.

LÄS OCKSÅ: Tiktok-förbud införs i Nya Zeelands parlament 

Både Tiktok och Bytedance nekade först och gick så långt som att säga att det inte var teknisk möjligt för dem att kartlägga amerikanska användare. Detta visade sig vara en lögn och bolaget erkände att de spionerat på journalister och anställda. Bolaget hävdade också att fyra personer ska ha fått sparken.

Den händelsen har nu resulterat i ett det amerikanska justitiedepartementet öppnat en utredning kring hur ByteDance spionerat på amerikanska användare, uppger New York Times. 

Under Dagens Medias och Dagens Industris event Media Summit 2023, som hölls förra onsdagen, sade vd:n för den nordiska verksamheten Liv Sandberg att det inte finns några skäl till oro.

LÄS OCKSÅ: Tiktok erkänner: Kartlade och spionerade på journalister 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev