lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Tiktok erkänner: Kartlade och spionerade på journalister

Publicerad: 29 december 2022, 08:58

Tiktok har erkänt att man kartlagt journalisters rörelser, trots att bolaget påstått att det inte var tekniskt möjligt.

Amerikanska folkvalda i representanthuset förbjuds från att använda den omåttligt populära appen Tiktok. Samtidigt erkänner boaget att de kartlagt journalister, skriver The Guardian.

Ämnen i artikeln:

Tiktoksociala medierNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Representanthusets administrativa chef, Catherine Szpindor, har gett politikerna order om att radera appen från alla enheter som har tillhandahållits genom deras förtroendeuppdrag, rapporterar The Guardian. 

Redan i augusti i år meddelande Catherine Szpindor, att Tiktok var en ”högrisk”-app på grund av bolaget inte är transparent i hur de skyddar användarnas data. Hon menade också att det kinesiska bolaget Bytedance, som äger Tiktok, aktivt skördar data och lagrar den i Kina trots att bolaget hävdar att datan sparas i USA och Singapore. Tiktok har slagit ifrån sig kritiken och menar att den nya lagen inte kommer att minska risken för hot mot rikets säkerhet.

Tidigare i veckan framkom det att Tiktok kartlagt och spionerat på journalister i syfte att avslöja läckor inom det kinesiska bolaget. 

Data om journalisterna gjordes tillgängligt till Bytedance-anställda som bland annat spårade deras IP-adresser och kunde se vart de rörde sig i hopp om att samköra uppgifterna med vart Tiktok-anställda befann sig för att kunna avslöja vilka som pratade med journalister. Bland annat kartlades den före detta Buzzfeed-reportern Emily Baker-White och Financial Times reporter Cristina Criddle, skriver The Guardian.

Både Tiktok och Bytedance nekade först och slog ifrån sig alla anklagelser, och gick så långt som att säga att det inte var teknisk möjligt för dem att kartlägga amerikanska användare. Detta visade sig vara en lögn och tillslut erkände bolaget att de spionerat på journalister och anställda. Bolaget hävdar också att fyra personer ska ha fått sparken efter händelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev