Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Tidningsomslag ledde till viral föräldraprotest

Publicerad: 14 September 2016, 05:00
Uppdaterad: 14 September 2016, 07:26

Tonårsförälder fick nog och skrev till tjejtidning. "Var detta målet när ni blev publicister? Att sprida budskapet att era döttrar är summan av smink, hår och hur de klär sig?"


Ämnen i artikeln:

sociala medierDaniel Ek

Bilden av två tidningsomslag som befäster de traditionella könsnormerna har väckt starka reaktioner på sociala medier i USA.

Det fick designern Katherine Young att göra sitt drömomslag för en tidning riktad till tjejer. Spotifygrundaren Daniel Ek är en av många som uppmärksammat omslaget på hur en tjejtidning borde se ut.

En tonårsförälder i USA postade i slutet av augusti en bild på Facebook där omslagen av tidningarna Boys' life och Girls' life ligger sida vid sida.

Under bilden beskriver han omslagen som "ett sorligt mikrokosmos av samhällets syn på vara flicka respektive pojke." Inlägget fick stor spridning på sociala medier, av framför allt upprörda föräldrar, skriver Huffington Post.

En sminkad flicka med långt blont hår poserar på Girl's Life's omslag. Hon är omgiven av textpuffarna "Vakna vacker", "Så får du ditt drömhår" och "Första kyssen".

På Boys' Life:s omslag ligger textpuffen "Utforska din framtid".

Puffen är omgiven av frilagda bilder på propeller, flygplan, datorer, en hjärna och pengar. 

Förra veckan delade en annan förälder bilden. Denna gång med ett kritiskt brev riktat till Girls' life:s redaktörer:

"Ert budskap till Flickor:

Vakna supersnygga, gör succé er första dag, stjäl en flickas hemligheter, ha roligt, få kompisar..och kyssar(...)

BOYS LIFE till pojkar:

Bli precis vad du vill, här kommer några grymma tips. Vi berättar hur!

Är detta budskapet ni vill ge era döttrar? Ni är professionella kvinnor själva. Var detta målet när ni blev publisister, skribenter, grafiker och designers? Att era döttrar är summan av hur de klär sig, sitt smink och sitt hår?"

Stormen kring omslagen fick designern Katherine Young att göra sin egen version av omslaget, där de traditionellt kvinnliga rubrikerna har ersatts med mer könsneutrala varianter. Hennes omslag har bland annat delats av Spotifygrundaren Daniel Ek.

 

 

 

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

sociala medierDaniel Ek

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.