Tidningar vill lagstifta mot sökmotorer

2009-07-14 10:11  

Fler tidningar med WAN i spetsen vill lagstifta mot sökmotorernas möjligheter att indexera tidningsinnehåll på nätet.

World Association of Newspapers, WAN, och European Publishers Council har presenterat ett förslag för ökat copyrightskydd på nätet för EU-kommissionen. Förslaget som kallas Hamburg Declaration skapades 8 juni har har hittills fått med sig 149 tyska publicister skriver Editorsweblog och refererar till Herald Tribune.

Förra veckan skrev Dagensmedia.se om att Stampen valt att ställa sig bakom ACAP, Automated Content Access Protocol, ett sätt att hindra sökmotorerna från att indexera tidningsinnehåll, till exempel genom Google News. Men så länge sökmotorerna inte tillämpar de nya tekniska reglerna så påverkas sökmotorerna inte av  ACAP. I dag är det ytterst få sökmotorer, och inga av de stora, som bryr sig om ACAP. Därför vill European Publishers Council och WAN få EU att lagstifta mot sökmotorerna.

– Vi behöver få sökmotorerna att erkänna ACAP som ett steg mot att innehållsleverantörerna måste ha rätten att besluta vad som händer med deras innehåll och på vilka villkor. EU-kommissionen och andra lagstiftare uppmanar ständigt branschen med att komma med lösningar. Här har vi en och vi uppmanar myndigheterna att backa upp den, säger ACAP:s styrelseledamot och WAN:s chef Gavin O'Reilly i ett pressmeddelande.

I USA finns ett liknande initiativ, Fair Syndication Consortium, som skapades i april i år.

Ola Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt