Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Tidningar vill lagstifta mot sökmotorer

Publicerad: 14 Juli 2009, 08:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:18

Fler tidningar med WAN i spetsen vill lagstifta mot sökmotorernas möjligheter att indexera tidningsinnehåll på nätet.


World Association of Newspapers, WAN, och European Publishers Council har presenterat ett förslag för ökat copyrightskydd på nätet för EU-kommissionen. Förslaget som kallas Hamburg Declaration skapades 8 juni har har hittills fått med sig 149 tyska publicister skriver Editorsweblog och refererar till Herald Tribune.

Förra veckan skrev Dagensmedia.se om att Stampen valt att ställa sig bakom ACAP, Automated Content Access Protocol, ett sätt att hindra sökmotorerna från att indexera tidningsinnehåll, till exempel genom Google News. Men så länge sökmotorerna inte tillämpar de nya tekniska reglerna så påverkas sökmotorerna inte av  ACAP. I dag är det ytterst få sökmotorer, och inga av de stora, som bryr sig om ACAP. Därför vill European Publishers Council och WAN få EU att lagstifta mot sökmotorerna.

– Vi behöver få sökmotorerna att erkänna ACAP som ett steg mot att innehållsleverantörerna måste ha rätten att besluta vad som händer med deras innehåll och på vilka villkor. EU-kommissionen och andra lagstiftare uppmanar ständigt branschen med att komma med lösningar. Här har vi en och vi uppmanar myndigheterna att backa upp den, säger ACAP:s styrelseledamot och WAN:s chef Gavin O'Reilly i ett pressmeddelande.

I USA finns ett liknande initiativ, Fair Syndication Consortium, som skapades i april i år.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.