Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

The Guardian kritiseras för AI-genererad nyhetsartikel

Publicerad: 10 september 2020, 09:28

Ett AI har skrivit en text för The Guardian. Men texten kritiseras för att vara onödigt alarmistisk och missvisande.

The Guardian publicerade i veckan en AI-genererad text med rubriken ”En robot skrev hela den här artikeln. Blir du rädd nu, människa?”. Men experter anser att programmet fått för mycket människohjälp för att kunna kalla texten för AI-baserad.


Ämnen i artikeln:

The GuardianAIDigitalt

Den brittiska dagstidningen The Guardian publicerade i veckan en artikel som är skriven av ett AI-system vid namn GPT-3 som utvecklats på Berkley-universitetet i USA. Det uppges ha avancerade skriftförmågor. I texten uppmanar AI-skribenten människor att inte vara rädda för AI utan se det som hjälpredor som kan förbättra våra liv. 

Men AI:t nämner också risker med artificiell intelligens och pekar på Microsofts försök att skapa ett användarvändligt AI men som – efter att ha matats med data från Twitter-inlägg för att lära sig mänsklig interaktion – började göra rasistiska uttalanden. ”Skribenten” lyfter också fram att AI, när det når en viss intelligensnivå, bör behandlas med respekt och omtanke precis som människor. 

Tydlig premiss

Men texten får nu kritik från AI- och techexperten Thomas Macaulay på det holländska techkonsultbolaget The Next Web. I ett inlägg på bolagets hemsida pekar han bland annat på att AI:t har fått orimligt mycket hjälp från människor för att texten ska kunna ses som helt igenom AI-genererad. 

LÄS OCKSÅ: AI-podden möter Noam Slonim – bygger AI som kan debattera 

Det har till att börja med matats med en väldigt tydligt premiss för att kunna skriva en resonerande text kring huruvida AI är farligt eller inte. Thomas Macaulay är också kritisk till att systemet i själva verkat producerat åtta separata texter som The Guardian sedan gjort urval från, som tidningen satt ihop till en sammanhängande text. Han menar att det borde framgått mycket tydligare i texten och att det är ett typexempel på hur medier blåser upp hajpen kring AI på ett felaktigt sätt. Det framgår dock hur texten har framställts i en större faktaruta under artikeln.

AI-forskaren Martin Robbins, som citeras i The Next Web-texten, är inne på samma linje och menar att texten påminner om ”spammejl som klistrats ihop och sedan påståtts likna något av Hamlet”.

Kritiserar inte systemet

Thomas Macaulay tycker också att The Guardians rubrik ”En robot skrev hela den här artikeln. Blir du rädd nu, människa?” är överdrivet alarmistisk och missvisande. Han är dock tydligt med att han inte vill kritisera kraften i det Berkley-utvecklade AI-systemet och dess kraftfulla språkmodell. 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

The GuardianAIDigitalt

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev