Thailand hotar stänga ned Facebook

2017-05-16 09:34  
På bild den avlidne kungen och den nya kungen Maha Vajiralongkorn. Foto: Flickr

Facebook tog inte bort "olagligt" material i tid – nu hotar landet med rättsliga åtgärder.

Facebook hade fram till klockan tio på sig lokal tid att ta bort innehåll som Thailands regering finner olämpligt, enligt landets "lèse-majesté-lagar". Materialet rör bland annat innehåll kritiskt mot Thailands monarki, det skriver The Guardian.

Det var redan i förra veckan som regeringen hotade Facebook med rättsliga åtgärder om plattformen inte tar bort 131 "olagliga" sidor.

Enligt Bangkok Post så kan Thai internet service provider association (Tispa) komma att stänga ned Facebook i landet.

Tispa skriver i ett mail att "berörda myndigheter kommer att begära att vi stänger ned", det enligt Bangkok Post. Än så länge har användare i Thailand fortfarande tillgång till Facebook.

Thailändare är bland de mest frekventa användarna av Faacebook i Asien och tusentals småföretag är beroende av plattformen som ett marknadsföringsverktyg, skriver BBC.

Facebook har tidigare stängts ned i landet efter militärkuppen 2014, militären i landet har dock förnekat att de skulle ha något att göra med nedstängningen.

Thailans lèse-majesté-lagar går kortfattat ut på att den som förtalar, förolämpar eller hotar kungen, drottningen, arvingarna eller regenten kommer straffas med upp till 15 års fängelse.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt