fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Testversion av Privacy sandbox till Android

Publicerad: 15 februari 2023, 07:29

En användare kan blockera ämnen som har identifierats som relevanta.

Foto: Google

Nytt steg i Googles jakt på alternativ annonslösning – rullar ut betaversion på Android.

Ämnen i artikeln:

GoogleNyheter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Googles Privacy sandbox-initiativ syftar i korthet till att hitta alternativa lösningar för tredjepartskakor så att annonsörer fortsatt ska kunna skapa relevanta annonser – utan att inkräkta på användarens integritet. 

För ett år utökade Google Privacy sandbox-initiativet till att även omfatta Android, inte bara webben. Nu meddelar Google i ett blogginlägg att de släpper en betaversion av Privacy sandbox på Android. Googles beskriver det som nästa fas i initiativet, vilket öppnar upp för både användare och utvecklare att testa och utvärdera de alternativa lösningarna. 

Privacy Sandbox kommer att rullas ut gradvis på Android, inledningsvis gäller det bara några få procent av Android 13-enheter. Om telefonen väljs ut för testet kommer användaren få ett meddelande om detta. 

”Privacy sandbox beta tillhandahåller nya API:er som är designade med integritet i kärnan, och som inte använder identifierare som kan spåra din aktivitet över appar och webbplatser. Appar som väljer att delta i betaversionen kan använda dessa API:er för att visa dig relevanta annonser och mäta deras effektivitet”, skriver Anthony Chavez, VP för Privacy sandbox på Google, i blogginlägget. 

Användare kan också välja att inte delta i testet, alternativt blockera ämnen som inte passar. Potentiellt intressanta ämnen för användarna baseras på de appar som användaren har laddat ned.

När det kommer till Googles Privacy sandbox-projekt för webben är det senaste att de kommer börja fasa ut tredjepartskakor i Chrome under 2024. Utfasningen har skjutits upp flera gånger. 

LÄS ÄVEN: Cookiedöden närmar sig – här är mediebyråernas råd till annonsörerna och mediehusen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev