Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

"Terrordådet en prövning för journalistiken"

Publicerad: 16 november 2015, 07:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 20:21

Medierna om bevakningen av terrordådet i Paris.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Hela världens blickar vändes mot Paris när staden sent på fredagskvällen skakades av flera terrorattacker som kostade minst 129 människor livet.

Efterdebatten kring mediernas bevakning lät inte vänta på sig. SVT, som började sända live strax efter midnatt natten mot lördag, fick skarp kritik i sociala medier från tittare som tyckte att det var allt för sent. Anne Lagercrantz, chef för nyhets- och sportdivisionen på SVT har nu tillsatt en snabbutredning.

– Vi har ett högt förtroende bland tittarna och därmed ett stort ansvar. Vi ska klara av sådant här och borde ha kommit igång live i broadcast mycket tidigare, säger hon till TT.

TV4 var något snabbare än SVT och drog igång sina sändningar ungefär en timme innan public service-jätten. Under lördagen rensade TV4 hela sin tablå till förmån för bevakning kring terrordådet.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, skriver på TV4:s medieblogg:

"Det är ett rikt medieland där vi har Sveriges Radios välförtjänta förtroendekapital och omfattande närvaro över hela landet och utomlands. Ett SVT med resurser att sända för både en smal och en bred publik. Framåtlutad kvällspress med extrem intakeförmåga och snabba fötter. Och ett brett och folkligt TV4 som utan licenspengar utmanar public service och sänder tusentals timmar nyheter och undersökande journalistik"

Men också SR har fått kritik för att de sände för lite och för sent på fredagskvällen och att de fortsatte sända vanliga program. SR:s programdirektör Björn Löfdahl var mycket självkritisk i "Medierna".

– Naturligtvis är det fruktansvärt frustrerande. Jag satt hemma och försökte organisera det här, men det är frustrerande när andra hinner före. Det vi borde ha gjort är att skicka en pushnotis i vår app och orienterat publiken och vi borde ha berättat på webben att vi sänder i P4. Det var en miss vi gjorde och vi måste nu analysera varför det blir så.

Expressen TV sände live redan när de första uppgifterna från Paris kom eftersom sändningen redan var igång med anledning av DI:s uppgifter om att Cisco vill köpa Ericsson.

"Så vi var live och kunde snabbt visa nyhetsbyråbilder och egen medarbetare - reportern Johan T Lindwall råkade vara på privat middag i Paris - samtidigt som vi kallade in fler journalister och skickade andra till Frankrike", skriver Expressens chefredaktör Thomas Matsson i en krönika.

Han menar att det hemska terrordådet prövar journalistiken.

"Och ibland visar den sig vara infantil. Som om den inget lärt. Ibland kan man nämligen höra - rent ut, eller mellan raderna - den förvånade frågan ställas: - Hur kan det hända här? Journalistik får dock inte vara historielös".

Aftonbladets publisher Jan Helin chattade med läsarna om tidningens bevakning av attacken under lördagen.

"Jag var hemma, låg i tv-soffan när redaktionschefen Håkan Andreasson ringde. Redaktionen första uppgift kom via Twitter, någon skrev om en skottlossning på en restaurang. Sedan kom uppgifterna slag i slag", skriver han.

På lördagen publicerade flera medier ett filmklipp som visar hur människor flyr från konsertlokalen Bataclan där terrorister öppnade eld mot publiken. Jan Helin svarade på frågor om hur tidningen resonerar kring att publicera den typen av filmklipp och namn och bild på de misstänka terroristerna.

"Vad gäller terrordåden i Paris finns en särskilt svår omständighet - terroristerna älskar när vi blir rädda. En saklig rapportering från sådana här händelse bidrar utan tvekan till att vi blir rädda. Det går inte att undvika. Men här går en viktig gräns vid att inte publicera terroristernas egna propaganda. Vi har inte sett sådant material från Paris, ännu är väl säkrast att tillägga. Men i det fall terroristernas "egna filmer" skulle läggas upp på Youtube så skulle jag vara ytterst restriktiv med att vidarepublicera sådant material, till exempel," skriver han.

Svenska Dagbladet hade en halvsides-artikel om terrordådet i sin sena lördagsupplaga, medan Dagens Nyheter tillägnade hela förstasidan och tre insidor åt händelsen i sin senaste lördagsupplaga. I de tidiga upplagorna däremot fanns inte en rad om händelsen.

SvD valde dock att släppa på sin betalvägg på lördagen och göra samtliga artiklar om terrordåden gratis och tillgängliga för obegränsad läsning.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.