onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Techjättar slutar lämna ut data till Hongkong

Publicerad: 7 juli 2020, 06:21

Lagen som ska införas i Hongkong kan innebära de mest radikala förändringarna för invånarna sedan den före detta brittiska kolonin återfördes till Kina. Foto: Flickr/ Studio Incendo

Efter den nya kritiserade säkerhetslagen – Techplattformar som Twitter, Google och Whatsapp, slutar lämna ut data till Hongkong.

Ämnen i artikeln:

TiktokWhatsappTwitterGoogle

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


I början av juli klubbades en ny lag igenom i kinesiska nationella folkkongressens ständiga utskott, som förbjuder Hongkongs invånare att kritisera den kinesiska regeringen.

Sedan dess har flera sociala medie-plattformar aviserat att de slutar lämna ut användardata till Hongkong, vars invånare på senare år flera gånger samlats i massiva protester mot den kinesiska regimen.

Whatsapp och Telegram har meddelat att de inte kommer att lämna över användardata till myndigheterna i Hongkong även om de får in formella begäran om detta, skriver bland annat Wall Street Journal. Många av Hongkongs invånare är oroliga för att deras meddelanden på sociala plattformar ska kunnas användas som skäl för att gripa dem, skriver tidningen. Whatsapp säger i ett uttalande att man inväntar att experter på mänskliga rättigheter ska utvärdera de nya säkerhetslagarna.

Även Twitter och Google har meddelat att de slutar lämna ut data till myndigheterna i Hongkong.

Tiktok som ägs av det kinesiska bolaget Bytedance stoppar sin app i Hongkong, till följd av ”den senaste tidens händelser”, säger företaget i ett uttalande till AFP, som Omni skriver om.

Lagen som ska införas i Hongkong kan innebära de mest radikala förändringarna för invånarna sedan den före detta brittiska kolonin återfördes till Kina. Nationella säkerhetskontor förväntas införas i Hongkong, som ska övervaka och stödja lokala myndigheter i efterlevnaden av reglerna, skriver DN.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev