Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Techbolag tar hårdare tag mot högerextrema sajter

Publicerad: 15 augusti 2017, 07:24
Uppdaterad: 15 augusti 2017, 07:28

Foto: Flickr

Efter sammandrabbningarna i Charlottesville i Virginia väljer flera nätgiganter att stoppa nazistiskt innehåll.


Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Techgiganter som Google och Facebook har under lång tid kritiserats för att inte ta ansvar för det innehåll som ligger på bolagens plattformar – något som bland annat möjliggör för extremistiskt och hatiskt innehåll att få spridning.

Men medan flera av dessa bolag under året har tagit krafttag mot islamistiska terroristgrupper, har inhemska hatgrupper fortsatt att florera online.

I efterdyningarna av helgens våldsamma sammandrabbningar mellan vit makt-anhängare och motdemonstranter i Charlottesville i amerikanska delstaten Virginia, har dock flera amerikanska techbolag valt att ta avstånd från för högerexterma sajter. Det skriver bland annat The Guardian.

Go Daddy, en populär leverantör av domännamn och webbhotell, meddelade under måndagskvällen att de inte längre kommer att fungera som domänleverantör till amerikanska vit makt-sajten The Daily Stormer. Med anledning av händelserna i Charlottesville, menar man att sajten har "gått för långt och uppmuntrat och främjat våld".

Bara timmar senare flyttade Daily Stormer sin registrering till Google, som snabbt gick ut med att man bojkottar sajten på grund av att den "strider mot bolagets användarvillkor".

Även videosajten Discord meddelande under måndagen att man valt att stänga ned en server och flera konton med kopplingar till händelserna i Charlottesville, bland annat en server som var ansluten till den tongivande nazisten Richard Spencer och hans sajt. 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.