Tailsweep bakom Sis Index mätproblem

2009-09-25 09:12 Ola Eriksson  

Förra veckans mätproblem hos Sis Index låg varken hos Google eller hos Sis. Boven var istället ett annonsnätverk.

Ett internet test där annonsnätverket Tailsweep ville verifiera sin egen statistik mot Google Analytics siffror ledde till att en stor mängd sajter under en tid mätte sina besökare dubbelt.

– Vi la in ett Google Analytics-script i vårt egna mätscript. Vi utgick från att Google Analytics hade en spärr mot att mäta dubbelt men det fanns inte. När vi igår upptäckte problemet tog vi direkt bort scriptet, säger Joachim Lerulf, vd på Tailsweep.

Enligt Google startade mätfelet den 16 september. Inget av problemet ska dock ha legat hos Google eller hos Sis Index.

– Men Tailsweep är ett stort nätverk och får därmed stort genomslag på Sis Index, säger Henrik Skotth, ansvarig för Sis Index.

Visar inte det här på att statistiken på en sida som Sis Index är väldigt sårbar?

– Jag skulle inte vilja tolka det så. Webben är en öppen miljö vilket både är bra och dåligt. Användarna kan göra mycket saker själva och det är svårt att låsa funktioner. Öppenheten gör ju också att det är enkelt och går snabbt att upptäcka problem, säger Henrik Skotth.

Ola Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt