Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Systembolaget sämst på SEO

Publicerad: 18 november 2011, 05:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:50

Systembolaget hamnade i botten när Search integration granskade sökmotorvänligheten för de webbplatser som Internetworld rankat på sin Topp 100-lista. Nu agerar man.


Efter att Internetworld släppt listan på Sveriges 100 bästa webbsajter valde webbanalysföretaget Search integration att undersöka hur de nominerade förhåller sig till Search Engine Optimization, SEO. Då hamnade systembolaget.se i botten.

– Det kan bara bli bättre på den punkten. Vi ska snart dra igång en granskning av sidans tillgänglighet och sökmotorvänlighet. Vårt mål är att bli betydligt bättre, säger Åsa Kramers-Edlund, ansvarig för utveckling av digitala medier på Systembolaget.

Analysen som Search integration gjort tyder på att Systembolagets runt 15 000 artiklar är nedgrävda i databaser som endast går att komma åt genom sidans sökfunktion. På grund av detta går systembolaget.se miste om en stor del sökmotortrafik.

För att hjälpa Systembolaget lite på traven rekommenderar Search integration bland annat att publicera produkterna så att de kan nås via statiska URL:er och att skapa ett logiskt upplägg som gör det enklare för sökmotorer att hitta innehållet.

Kommer ni använda er av Search integrations rekommendationer?

– Deras analys kan ge oss bra information. Vi har varit i kontakt med experter inom området och velat jobba med det länge. Vi ska arbeta fram en åtgärdsplan som förhoppningsvis är klar i januari. Från februari kan vi sen börja jobba långsiktigt med att förbättra sidan, säger Åsa Kramers-Edlund.

Kan det finnas något positivt med att sidans tillgänglighet är begränsad?

– Vi har pratat en del om det här och arbetar alltid för att inte äventyra varumärkesneutraliteten. Vi har också i uppdrag att minska alkoholrelaterade skador och att sälja med ansvar. Det bästa är att skapa en balans mellan hög tillgänglighet och det ansvar som Systembolaget har, säger hon.

Erik Strömberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.