Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Swebbtv fortsatt nedstängd

Publicerad: 30 december 2020, 09:31

Snart en vecka har gått sedan Swebbtv plockades ned från Youtube – ännu har kanalen inte kommit tillbaka.


Ämnen i artikeln:

Youtube

Under förra veckan plockades Youtubekanalen Swebbtv ned från plattformen, vilket flertalet medier har rapporterat om däribland DN

Enligt programledaren Lennart Matikainen togs kanalen bort under juldagen utan att någon förklaring getts. Youtubekanalen har varit aktiv sedan ett par år tillbaka och driver enligt Expo en ”konspirationistisk och högerextrem agenda”. Den egna beskrivningen är att Swebbtv är ”ett medborgarfinansierat initiativ för att skapa en regelbunden och allsidig nyhets- och informationsförmedling”.  

Under tisdagen protesterade flertalet alternativa mediesajter så som Nyheter Idag, Fria Tider, Exakt24, Samhällsnytt och Nya Tider mot nedstängningen genom att visa upp en svart sajt med #swebbTV. Det skriver ETC

I ett klipp på en annan sajt har programledaren Lennart Matikainen hävdat att regeringen ligger bakom att kanalen plockats ned. Justitieminister Morgan Johansson (S) har dementerat påståendet. 

– Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform. Regeringen har inte på något sätt försökt påverka detta eller censurera något, skriver Morgan Johansson (S) till DN.

Det här är inte första gången som kanalen har stängts ned. I augusti 2019 försvann kanalen från Youtube tillfälligt eftersom Google menade att kanalen brutit mot plattformens regler, vilket Emanuel Karlsten skrev om i sin blogg. Google backade dock senare från nedstängningen och pekade på att den stängts ned av misstag. 

Även den gången var det flera som menade att staten låg bakom nedstängningen. 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Youtube

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev