Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

SVT försvarar Edit – som blir ett tv-program

Publicerad: 9 april 2015, 11:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:06

Clara Mannheimer, beställaren till den nya satsningen edit.se, svarar på kritiken om vänstervridning och layoutstöld. Hon avslöjar också för Dagens Media att edit.se blir ett tv-program med start den 1 oktober.


Ämnen i artikeln:

SVT

I går lanserades SVT:s nya satsning edit.se. En sajt riktad till ungdomar där besökarna kunde läsa bloggar, titta på webb-tv och själva bidra till innehållet. Många reagerade på likheterna som fanns mellan den nya sajten och befintliga sajter som Politism och Nöjesguiden.

Clara Mannheimer är programbeställare på SVT och den som har beställt edit.se.

– Jag har tittat på publikens behov och sett att det saknas ett tydligt kultur- och samhällsutbud för unga vuxna och det är därför vi har gjort satsningen. Det känns väldigt viktigt för oss att vi öppnar upp mot publiken eftersom detta är ett svar på det SVT har fått höra om att vi är för stängda och att unga människor inte kan ta sig in till oss, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– En av de centrala bitarna är att människor kommer att kunna skicka in egna filmer och berättelser och få dem publicerade.

Enligt Clara Mannheimer har gensvaret varit väldigt stort under det dygn som sajten har legat uppe. Hon säger att det väller in klipp och idéer från människor som känner att de vill bidra till sidan.

I går reagerade en del på att det var väldigt lite webb-tv på sidan för att vara SVT. Har du några kommenterarer till det?

– Jag kan förstå att människor reagerade i går, men vi håller precis på att komma igång. Efter en dag har vi inte kommit så himla långt men succesivt ska vi börja publicera eget rörligt material. Jag förstår att man inte kände det när man gick in på sajten igår, men redan i dag är det tydligare, säger hon och fortsätter:

– Det beror på att text går så mycket snabbare att publicera än rörlig bild. Dessutom har vi uttryckt oss i text i evigheter, vi har till exempel text-tv. Sveriges Radios kärnverksamhet är ljud men de skriver också saker. Dessutom är det många tidningar som gör rörlig bild.

2010 tog den dåvarande borgerliga regeringen beslut om att införa en förhandsprövning av nya tjänster hos public service-bolagen, i syfte att hitta en balans mellan public service-bolagens utvecklingsbehov och skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden. Anmälningskravet gäller nya permanenta programtjänster eller andra tjänster av större betydelse.

Har edit.se varit föremål för en förhandsprövning av nya tjänster?

– Nej, eftersom det här inte är en tjänst utan ett program och vi skickar inte in våra programförslag för att låta någon bedöma dem.

Men i går stod det, bland annat i er interntidning "Vi på TV" att edit.se är SVT:s nya plattform.

– Plattform är ett dumt ordval som egentligen inte betyder någonting. Mycket av det vi görs på sajten kommer att sättas ihop i ett tv-program. Programmet kommer att ha premiär den första oktober klockan 22.00 och vi har tablåsatt tolv episoder.

Många reagerade på att sajtens layout var väldigt lik Politism och Nöjesguiden. Har du några kommentarer till det?

– Jag tycker inte att det är likt Politism, men det är en ren definitionsfråga. Då har jag snarare haft BBC-formatet thespace.org som inspiration. När vi börjar få upp mer rörlig bild tror jag inte att folk kommer tycka att det är särskilt likt, säger Clara Mannheimer och fortsätter:

– Gillar man inte sajten så tycker man kanske att det är lite för likt andra sidor. Men tittar man på vår sajt MVH så håller vi en linje ihop med dem. SVT har inget intresse av att konkurrera med andra, vi har snarare ett väldigt stort intresse att svara mot publikens behov.

Att sidan skulle konkurrera med dessa sajter är inte heller något som Clara Mannheimer håller med om.

– Politism sysslar mig veterligen inte med rörlig bild och inte heller Nöjesguiden har det som huvudfokus. Anledningen till att vi inte publicerade särskilt mycket rörlig bild i går var för att vi försökte att smyga igång sajten och få kontakt med publiken.

Hade det då inte varit smart att vänta med publicering tills ni hade mer rörligt material?

– Eftersom dialogen med publiken börjar när vi lanserar kunde vi inte vänta. Hade vi väntat tills om två veckor hade det varit samma sak då.

På GP:s "ledarbloggen" beskyllde Naomi Abramowicz i går redaktionen för att vara vänstervriden. Vad tycker du om det?

Det är enormt hur många som är arga. Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande, och då har jag ändå jobbat länge med olika tv-program. För några dagar sedan satt jag och var orolig för att vi inte skulle nå ut, men det har verkligen inte varit problemet, säger Clara Mannheimer och fortsätter:

– Det här är ett klockrent public service-uppdrag. Vi låter unga människor komma till tals, ha åsikter och vara kreativa. Identitetsfrågor om kön, hudfärg och bakgrund ligger otroligt högt upp på intresselistan just nu. Man gör ett misstag om man tar det för vänsterfrågor. Jag tror att de flesta partier skriver under på att man ska bli respekterad oavsett vilken bakgrund man har, men vem som helst får skicka in bidrag till oss. Vi välkomnar alla röster.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.