Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Sveriges Twitter-konto @Sweden stängdes – efter bild på Lars Vilks rondellhund

Publicerad: 30 mars 2015, 14:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Sveriges officiella konto på Twitter står utan kurator efter ett avhopp. Anledningen är att förra veckans kurator publicerat en bild på Lars Vilks rondellhund.


Varje vecka tar en ny kurator över Sveriges officiella Twitter-konto @sweden. I dag valde dock den nya kuratorn att hoppa av – efter mindre än ett dygn bakom tangentbordet.

Dagens Media kan nu berätta att avhoppet beror på att förra veckans kurator twittrade ut en bild på Lars Vilks ökända rondellhund, där profeten Muhammed framställs som en hund.

Bilden på rondellhunden har nu tagits bort men enligt Henrik Selin, avdelningschef på Svenska Institutet som ansvarar för @sweden-kontot, var planen först att låta bilden vara kvar.

– Vi gjorde bedömningen att det inte fanns någon anledning att agera. Riktlinjerna vi har är att man inte får bryta mot svensk lag, inte skriva tweets av kommersiell natur och inte agera på ett sätt som hotar någons säkerhet, säger Henrik Selin till Dagens Media.

När den här veckans kurator tog över @sweden sammanfogades dock tweeten om rondellhunden med hens privata konto. Därmed såg det ut som att det var hen som personligen twittrat ut rondellhunden.

– Kuratorn upplevde ett starkt obehag över att ha sitt namn på tweeten och hon blev orolig för sin egen säkerhet. Då kände vi att det var ett skäl till att plocka ner den. Det här är första gången det händer, säger Henrik Selin och fortsätter:

– Skälet var inte att rondellhunden inte ska få finnas kvar utan att kuratorn inte ville bli förknippad med rondellhunden.

Det hela slutade alltså med att den nya kuratorn valde att hoppa av projektet, varpå @sweden tweetade:

" Sadly, this week's curator is unable to continue. We have taken a short break and will be back with a new curator ASAP. Stay tuned. /Admin" .

– Den gamla twittraren har inte gjort något fel. Hela poängen är att en ny svensk varje vecka ska ge sin bild av sitt Sverige och det kan variera mycket, säger Henrik Selin.

Kommer ni att ändra på reglerna nu?

– Det är för tidigt att säga. Vi vill ha så få bindande regler som möjligt. En del av poängen är att låta själva yttrandefriheten gälla inom våra ramar.

Men kan inte en rondellhund hota mångas säkerhet om det görs från Sveriges officiella Twitter-konto.

– Den möjligheten finns naturligtvis. Det var inte en bedömning vi gjorde i går efter att ha pratat med kuratorn som la upp bilden. Generellt sett behöver vi dra lärdom av vad som har hänt och titta på om hur reglerna ska formuleras. Vi måste också titta på hur vi ska kunna säkerställa att vi agerar på rätt sätt nästa gång något liknande händer, säger Henrik Selin.

Dagens Media har varit i kontakt med kuratorn som laddade upp rondellhunden och i dag säger hen så här om episoden:

– Det är jävligt trist att vi lever i en värld där detta är nödvändigt, oavsett reella eller preventiva orsaker.

Kuratorn berättar att det hela började med en tweet om den isländska kampanjen #FreeTheNipple och att hen hånade Metro som pixlade bilder på kvinnors bröst i sin rapportering kring kampanjen.

Nästa tweet kom att handla om "pressetisk feghet" i Sverige och det ledde senare till tweeten om rondellhunden.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.