Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Sveriges Konsumenter till attack mot Apple

Publicerad: 14 Januari 2011, 08:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

Sveriges konsumenter dömer ut Apples Itunes-avtal. Föreningen menar att företaget lurar konsumenter att skriva över rättigheterna till sina personuppgifter till företaget.


Ämnen i artikeln:

Apple

– Med jämna mellanrum får Itunes-användarna nya avtalsvillkor skickade till sig. De är upp till 60 sidor långa, skrivna på krångligast möjliga svenska. Ingen läser dem och det är vad Apple vill. De vill att man bara ska klicka i rutan att man accepterar avtalet, säger Louise Ekström, kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumenter.

Så vad är det man godkänner då?

– En stor del av det som står i avtalen är rena friskrivningar från ansvar och man ger också Apple rätt att använda ens personuppgifter som de själva vill.

Enligt Louise Ekström är användarnas personuppgifter i Itunes attraktiva för annonsörer för att skicka riktad reklam.  

– Genom att acceptera avtalet är Apple fria att sälja vidare personuppgifterna till tredje part. Det tycker inte vi är okej.

Kommer ni på något vis ta den här frågan vidare?

– Vi vill göra folk medvetna om det här och föra upp frågan på agendan. Vad vi önskar av Apple är att de gör sina avtal mindre omfattande och begripliga. Då kan folk själva ta ställning till vad det är de skriver under, och jag är inte så säker på att alla kommer acceptera villkoren då de förstår vad de innebär.

Dagensmedia.se har sökt Apples pr-chef Petter Ahrnstedt.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Apple

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.