Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sveriges bästa sajter

Publicerad: 24 januari 2014, 07:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:50

Internetworld har för artonde året korat landets vassaste sajter.


Under torsdagskvällen korades de bästa svenska sajterna under Topp100-galan på Nalen i centrala Stockholm. Initialt har Internetworld tagit fram Sveriges 100 bästa sajter, uppdelade i 16 olika kategorier. Igår utsågs alltså vinnare i respektive kategori.

Det tyngsta priset, "Årets bästa sajt", tog Aftonbladet.se, med motiveringen:

"Det blir inte alltid fullträff. Men det kommer alltid något nytt runt hörnet. Och det är denna tradition att vara tidigt ute och testa nytt som skapat Aftonbladets unika ställning i Mediasverige. Det faktum att vi har Aftonbladet.se på den svenska webben är en ynnest. Det innebär att utvecklingen drivs på. Det är svårt att konkurrera. Men de som gör de blir garanterat bättre av att försöka utmana en så värdig mästare."

Internetworld har utsett årets bästa sajter sedan 1996 och i år har juryn fokuserat särskilt på att sajterna fungerar i flera olika enheter.

Juryn, som består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare, leds av tidningens chefredaktör Magnus Höij:

– Aftonbladet.se får ofta kritik för både form och innehåll. Samtidigt lyckas de skapa det som många drömmer om. De är ständigt närvarnade i alla kanaler, de är sociala och de bryter hela tiden ny mark när det gäller att presentera digitalt innehåll. Deras fokus och upptäckarglädje borde vara riktmärke för alla som arbetar med digital utveckling i Sverige idag, säger han i ett uttalande.

Andra vinnare värda att notera är Sportamore.se som tog hem den tunga kategorin "E-handel". Sats.se vann "Träning och hälsa", Eva Lundström, nordisk marknadschef på träningskedjan, säger till Dagens Media:

– Vi är väldigt stolta och glada, inte minst är detta ett erkännande till alla medarbetare som jobbat hårt med att utveckla, lansera och underhålla våra digitala tjänster. Vi är extra glada över juryns motivering, vår ambition är att vara mer än ett gym och driva träningsbranschen framåt och de har de uppmärksammat i sin motivering.

Kategorin "Organisationer" vann Socialdemokraterna.se, med motiveringen: "Även om slaget om väljarna framförallt kommer att ske i de sociala medierna så har Socialdemokraterna en bra bas i denna sajt med ett modernt formspråk, mycket video och givetvis massor av kopplingar till Twitter och Facebook".

Kommunkategorin vann Karlstad.se.

– Vi har jobbat hårt med fokus på tydlig information, hög tillgänglighet och bra service för Karlstadsborna. Vi tycker också att det är viktigt att sajten är snygg och skapar stolthet. Att göra den responsiv var ett självklart val. Allt fler surfar från mobiler och plattor, säger Katarina Lindström, Karlstads kommunikationschef, till Dagens Media.

Vinnarna

Bank och försäkring: If.se

E-handel: sportamore.se

Kommuner: karlstad.se

Mat: mathem.se

Livsstil: feber.se

Myndigheter: forsvarsmakten.se

Nyheter: aftonbladet.se

Organisationer: socialdemokraterna.se

Prisjämförelse: prisjakt.nu

Resor: skistar.com

Sök: hitta.se

Tidskrifter: chef.se

Träning- och hälsa: sats.se

Turism: destinationuppsala.se

Underhållning: spotify.com

Utbildning: antagning.se

Juryn

Juryn består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare. Förutom de flera hundra nomineringar som juryn får in från Webbsveriges alla hörn går juryn igenom och jämför alla störra sajter i Sverige. Juryn bedömer framförallt användarupplevelsen men kontaktar också sajtansvariga för att fånga upp den utveckling som skett senaste året.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev