Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Sveriges Annonsörer sätter press på Google

Publicerad: 29 Mars 2018, 06:43
Uppdaterad: 29 Mars 2018, 09:55

Sveriges Annonsörer har haft möte med Google, och uppmanar techjätten till fler uppföljningar: "Vi förväntar oss att det händer saker framöver".


Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerGoogle

Sveriges Annonsörer har nyligen haft ett möte med Google för att diskutera vilka åtgärder techjätten vidtagit, sedan upptäckten av reklaminnehåll i samband med hatvideos på Youtube.

– Vi måste ha mediekanaler som vi som annonsörer kan lita på och känner oss säkra att annonsera i. Google och Youtube är stora och i många fall effektiva kanaler, där stora delar av Sveriges befolkning befinner sig, men jakten på räckvidd kan inte gå utöver tryggheten i att veta att ens varumärke syns i en bra miljö, kommenterar Ulf Hermansson Samell, som är marknadschef på Sveriges Annonsörer.

Sveriges Annonsörer listar tre viktiga åtgärder som Google vidtagit:

  • Googles nuvarande plan är att ha majoriteten av de 10 000 personer som de nyanställt som arbetar på YouTube med Trust och Brand Safety. De har anställt nästan hälften av dessa nya medarbetare, nu i slutet av första kvartalet. När det gäller mänskliga granskare - vilket är majoriteten av dessa 10 000 personer - vill Google skapa en globalt representativ grupp för att ha samma mångfald bland de som granskar videoklipp på Youtube som de som tittar på klippen. Google har också satt igång ett samarbete med fler än 140 NGOs, statliga organisationer och akademiker, inklusive medlemmar i de så kallade YouTube Trusted Flagger-programmet. Dessa partners är inriktade att hitta YouTube-innehåll som bryter mot riktlinjer, Community Guidelines, och Google använder deras flaggningar för att förbättra sin teknik.
      
  • De uppdaterade tröskel-nivåerna i YouTube Partner Programmet på 4 000 timmar tittarinnehåll och 1 000 abonnenter under de senaste 12 månaderna trädde i kraft den 20 februari i år. Dessa nya krav minskar avsevärt antalet kanaler som kan visa annonser, utan att påverka Youtube:s tillgängliga kommersiella räckvidd. På Google Preferred kommer, från i början av april, endast annonserna att visas på videos i så kallade Google Preferred Lineup, vilket medför att de har verifierats av både mänskliga granskare och teknik för att uppfylla Youtube:s annonsvänliga riktlinjer.
      
  • För tredjepartsmätning är Youtube på väg att få klart med två partners i betastadie - Integral Ad Science och DoubleVerify. IAS är i en begränsad beta nu och kommer att skala till ytterligare annonsörer i slutet av första kvartalet. Double Verify är i alfa och kommer snart att vara i begränsad beta. Youtube arbetar också med ytterligare partners för att tillhandahålla lösningar som uppfyller kundernas behov av tredjepartsverifiering, i Sverige MMS.

Ulf Hermansson Samell ser det som positivt att Google vidtagit åtgärder, men anser att det är av yttersta vikt att arbetet fortgår och följs upp.

– Vi förväntar oss att det händer saker framöver. Att åtgärder genomförs och att man ser över vad man mer kan göra. Som annonsör måste man känna sig säker på de plattformar man annonserar på.

Han fortsätter:

– Det är positivt att de höjt ribban för sitt partnerprogram, då får de mer tid och data för att avgöra om en kanal följer lagar och regler. Det laddas upp cirka 500 timmar video per minut på Youtube, vilket blir enorma mängder data att granska. Vår rekommendation till annonsörer är att göra sin hemläxa än mer och själv ta mer ansvar för var man syns. Att följa upp i realtid och se var man exponeras och för vem, det gör också att man kan se vad som ger effekt och optimera sin annonsering, säger han.

Sveriges Annonsörer skickar med tre tips på vägen till annonsörer:

  • Sätt upp rutiner och riktlinjer för hur ni annonserar digitalt med etiska regler
  • Köp helst enligt vitlista (det vill säga sajter samt utrymmen du vill synas på)
  • Överlåter ni köpet till en partner; ställ krav på denna, att få se vart dina annonser synts, hur och för vem. Transparens är a och o och enda vägen framåt för en schysst annonsmarknad.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerGoogle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.