Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Sveriges Annonsörer om Facebooks videosiffror: "Krävs insyn för att känna förtroende"

Publicerad: 27 Oktober 2016, 14:21
Uppdaterad: 27 Oktober 2016, 15:07

Efter avslöjandet att Facebook blåst upp sina videosiffror med 60-80 procent är Sveriges Annonsörer kritiska. För att kunna lita på att andra siffror är korrekta kräver man nu större transparens från Facebooks sida.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerFacebook

En av höstens stora branschsnackisar har varit Facebooks uppblåsta siffror för videovisningar, vilket Wall Street Journal var först med att avslöja.

Under två års tid har Facebook räknat fel på hur lång tid användarna tittat på videoklipp, vilket medfört att den genomsnittliga visningstiden överskattats med mellan 60- och 80 procent.

Felberäkningen har oroat många av Sveriges Annonsörers medlemmar, som undrat hur det hela har kunnat ske och vad Facebooks förklaring är. Facebook har dock inte lämnat några kommentarer i Sverige, även Dagens Media har sökt Facebook i frågan utan resultat.

För att reda ut frågetecknen bokade Sveriges Annonsörer in ett möte med Facebook i förra veckan, där man bland annat frågade om felet påverkat faktureringen till de annonsörer som annonserat i kanalen.

Facebooks svar var att felet inte haft någon inverkan på detta, då måttet som blivit fel inte är ett som primärt använts i utvärderingen av videoannonsers effekt. Andra variabler såsom CPM, Cost-per-View, Cost-per-Completed-View, Cost-per-10-second-view och total räckvidd ska inte ha påverkats av felet.

– Det var ett bra möte, där Facebook förklarade sin syn på det hela. De menade att felet visserligen var allvarligt, men att det inte var av vikt för hur man valt att placera sina annonspengar, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer, till Dagens Media.

Samtidigt påpekar Sveriges Annonsörer det faktiskt rör sig om för höga siffror under en längre tid, och att det därför ändå kan ha haft inverkan på huruvida du som annonsör valt att investera i rörligt på Facebook, kontra andra aktörer som erbjuder liknande videoplattformsorienterade lösningar.

– Att säga att det inte kan ha haft någon inverkan är svårt och vi har ju lite olika sätt att se på saken. Facebook driver sin linje och vi försöker förhålla oss till den och förklara för annonsörerna vad som stämmer, fortsätter Tero Marjamäki.

Fick ni de svar ni behövde?

–  Det vi efterlyser nu är större transparens från Facebooks sida, men också andra liknande aktörer. Det här felet har funnits i ungefär två års tid, och eftersom de inte är transparenta med sina siffror börjar man ju undra om man faktiskt kan lita på att andra siffror är korrekta. Det stora problemet som både vi och annonsörerna upplever, är att avsaknaden av transparens gör att man inte vet vad man ska tro på.

Det pratas mycket om Facebooks brist på transparens, tror du att man någonsin kommer att bli öppnare?

– Jag tror att det är hållet det går mot. Facebook har en unik ställning på den svenska mediemarknaden  och deras plattform är många gånger ett effektivt marknadsföringsfönster för annonsörer. Men med en sådan ställning kommer en väldig makt, vilket kräver transparens för att man ska känna förtroende. Men jag tror att dialogen förs just nu och min förhoppning är att de har tagit till sig av kritiken.

Stefan Barholm, medierådgivare på Sveriges Annonsörer, menar att man på Sveriges Annonsörer alltid blir misstänksamma när det inte går att jämföra olika medier med varandra.

– En av våra viktigaste käpphästar är transparens och jämförbarhet. Precis som vi, börjar annonsfederationerna världen över vända sig emot att Facebook inte redovisar sina siffror öppet. Vill man ha annonsörernas pengar på sikt kräver det att man kommer fram till en gemensam lösning, säger han till Dagens Media.

När det blev känt att Facebook felberäknat statistiken för videovisningar i två års tid, gick man ut med en ursäkt: "Mätningen borde ha återspeglat den totala tittartiden delat på antalet personer som tittade på videon. Men det gjorde den inte", sade David Fischer, vice vd för affärs- och marknadsföringspartnerskap i ett Facebook-inlägg.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.