Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Sverigedemokraterna är störst – på Facebook

Publicerad: 13 mars 2017, 12:53
Uppdaterad: 13 mars 2017, 15:34

Grafik: Miltton labs rapport

SD har gått förbi Socialdemokraterna och är nu riksdagspartiet med flest följare på Facebook. Men Feministiskt initiativ är större.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaFacebook

Sverigedemokraterna följs av 138 994 personer på Facebook medan Socialdemokraterna har 137 783 följare, enligt Miltton labs rapport för mars. SD har enligt rapporten skuggat S i flera månader innan omkörningen.

Jimmie Åkesson är också större än statsminister Stefan Löfven på Facebook.

SD har ökat avståndet mot de andra partierna med 5 000 nya följare sedan januari. Miljöpartiet har till och med tappat 500 följare, skriver Martin Borgs från Miltton labs i rapporten som publicerats på sajten medium.com.

Är antalet följare på Facebook säkerställt eller finns det ett mörkertal av fejkkonton och anonyma konton?

- Det finns förstås ägg även på Facebook, men inte alls i samma utsträckning som på Twitter, säger Martin Borgs till Dagens Media.

- Just därför är antalet som pratar om partiet viktigare än antalet följare. Där är Sverigedemokraterna ännu mer överlägsna än de andra.

Följarna som bockat i att de följer SD är överlägset mest engagerade bland de politiska partiernas följare. Över 24 000 personer pratar om, gillar, delar eller kommenterar inläggen på SD-sidan. Vänsterpartiet kommer tvåa på den listan med drygt 11 000.

- Mest beror det på att SD, till skillnad från många andra partier, prioriterar Facebook som central kanal för sin kommunikation. Det vi ser är att SD har hittat ett recept för att engagera sina följare som passar just det partiets egna kärna, säger Martin Borgs.

På vilket sätt gynnas partier av att ha många följare på Facebook?

- Egna kanaler är extremt viktigt. Facebook är enda möjligheten för partierna att ofiltrerat prata direkt med hundratusentals väljare varje dag, att engagera tiotusentals väljare, prata direkt med hela den egna organisationen och samtidigt kunna sätta agendan mot traditionell media.

De partier som får procentuellt minst engagemang sett till antal följare är Moderaterna och Miljöpartiet.

Därmot var det Isabella Lövin (MP) som slog till med februaris överlägset mest framgångsrika inlägg.

Bilden där Lövin skriver under ett avtal flankerad av enbart kvinnliga medarbetare fick stor uppmärksamhet för att den drev med USA:s president Donald Trump, och inlägget har nu fått över 20 000 reaktioner och delats nästan 8 000 gånger.

Enligt Miltton labs har hon tack vare det inlägget raggat 1 000 nya följare och fått största tillväxten av alla partiledare.

 

Vid tiden för artikelns publicering på måndagen hade Sverigedemokraternas sida på Facebook 139 115 följare, att jämföra med Socialdemokraternas 137 786.

Men SD är inte det största svenska politiska partiet på Facebook. Feministiskt initiativ har fler med sina över 140 000 följare.

Miltton labs har i sin mätmetod använt öppen data från Facebook, verktyget Meltwater Likealyzer och egna beräkningar.

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News